Министерският съвет одобри дерогация от забраните на Европейския съюз за АЕЦ „Козлодуй“

0
АЕЦ „Козлодуй“ ще може да получи доставки от Русия за плановия ремонт на шести блок​
АЕЦ „Козлодуй“ ще може да получи доставки от Русия за плановия ремонт на шести блок​ Снимка: АЕЦ „Козлодуй“

АЕЦ „Козлодуй“ ще може да получи доставки от Русия за плановия ремонт на шести блок​

АЕЦ Козлодуй“ ЕАД ще може да договори и получи доставки от руски компании за целите на плановия годишен ремонт на шести блок. След получено писмо от атомната ни централа и по предложение на министъра на енергетиката Министерският съвет одобри на днешното си заседание решение, с което се предоставя дерогация от забраните, въведени с Регламент № 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Регламентът предвижда възможност компетентните органи на държавите членки да разрешават изключения от въведените забрани, когато това е необходимо за експлоатацията, поддръжката, преработването на горивото и осигуряването на безопасността на ядрените съоръжения за граждански цели.

В конкретния случай става въпрос за доставка на блокове вътрешно-реакторни детектори и асинхронни електродвигатели, както и свързаните с тях доставки и услуги. Чрез предоставената дерогация ще бъде възможна също и доставката на тръбен електронагревателен блок за компенсатора на обема, на токови трансформатори, както и на специфични резервни части за обратен клапан и други резервни части.

АЕЦ Козлодуй“ ЕАД е собственик на единствената атомна централа в България, която е най-големият производител на електроенергия в страната. Тя осигурява повече от една трета от годишното национално електропроизводство и е ключов фактор за енергийната сигурност на страната. Централата е изградена по съветски проект и голяма част от системите и оборудването ѝ са с руски произход.

Изброените в днешното решение на МС доставки на стоки и услуги са свързани с плановия годишен ремонт на шести блок на централата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари