Министър Димов даде задача на "Монтюпе"

0
До седем дни френският завод  трябва да представи програма за решаване на проблема със замърсяването на въздуха в Русе
До седем дни френският завод трябва да представи програма за решаване на проблема със замърсяването на въздуха в Русе Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и ръководството на завода за автомобилни части "Монтюпе" са договорили срокове за решение на проблема със замърсяването на въздуха в Русе.

Това съобщи Димов в крайдунавския град, предаде БТА.

Министърът обясни, че днешните разговорите са били прагматични, като двете страни са се разбрали, че трябва да се намерят разумни срокове, в които да бъдат извършени съответните действия. Те ще бъдат на два етапа. Първо, в рамките на седем работни дни "Монтюпе" ще представи в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ инвестиционна програма за решаване на проблемите със замърсяването на въздуха, която ще бъде в рамките на краткосрочни мерки. Министър Димов обясни, че от "Монтюпе" са заявили, че ще бъдат вложени почти 5 млн. евро - за покриване на изискванията за опазване на чистотата на атмосферния въздух, на екологичните условия.

Той каза още, че другият етап е свързан и с предстоящите разрешителни, които ще бъдат дадени от държавата.
"По предварителните планове "Монтюпе" са дали първи два срока, свързани с края на септември и с края на годината, но ние поискахме по-подробно какви ще бъдат разписаните срокове, които да контролираме. Така в средата на есента ще дойда отново и ще се срещна с тях, за да видим как това се изпълнява", каза Димов.

По думите му, за да е сигурно, че "Монтюпе" няма да изпуска извън границите на завода никакво замърсяване, е поискано от ръководството му да направи проучване за система за собствен мониторинг, която "да не мери замърсяването на комините, а замърсяването, което напуска границите на предприятието". Възможните системи трябва да бъдат представени на РИОСВ след три месеца, като съвместно ще бъде избрана една от тях, която да бъде инсталирана и да дава данни в реално време, достъпни за всички.

"Имаме разбиране от страна на ръководството, че те трябва да спазват българското законодателство точно така, както биха спазвали френското във Франция и канадското в Канада. Имам уверението от ръководството на предприятието, че сроковете, които сме поставили, ще бъдат спазени. Те имат моето уверение, че ако това не стане, ще има санкции, докато бъдат изпълнени условията", заяви министърът.

Очакванията на Димов са до края на годината проблемът да бъде минимизиран, а окончателното му разрешаване ще бъде след влагането на цялата инвестиция. Министърът коментира, че ще се излезе с решение и ако то не бъде обжалвано, крайният срок ще бъде година и половина от влизането му в сила.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари