Нено Димов: Въздухът в Русе става все по-чист

0
Думите му идват седмица след протеста в града, в който се включиха деца, които отидоха на училище с маски за лице
Думите му идват седмица след протеста в града, в който се включиха деца, които отидоха на училище с маски за лице Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че въздухът в Русе става все по-чист.

Думите му идват седмица след протеста в града, в който се включиха деца, които отидоха на училище с маски за лице. Те се събраха пред главния вход на училище "Васил Левски", за да се оплачат от мръсния въздух, който дишат.

Протестиращите недоволстват,  защото въздухът вечер мирише на отпадъци. Един от основните замърсители в Русе е френският завод "Монтюпе", на който вече няколко пъти са наложени санкции заради замърсяване. През уикенда пък се проведе нов протест за по-чист въздух. Тогава се стигна до блокира граничния пункт "Дунав мост".

Според Димов обаче в града има постоянен мониторинг за чистотата на въздуха. Данните от станциите не отчитали превишение на атмосферни замърсители като серен оксид, озон, въглероден оксид и др. Намалявали и фините прахови частици.

"Инсталирали сме апаратура, която отчита миризмите в града. Пробите вече са в Холандия и чакаме резултати", каза още Димов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари