Въвеждат временни противоепидемични мерки заради коклюша

0
843 случая на коклюш са регистрирани в страната, съобщи служебният здравен министър д-р Галя Кондева
843 случая на коклюш са регистрирани в страната, съобщи служебният здравен министър д-р Галя Кондева Снимка: БГНЕС

843 случая на коклюш са регистрирани в страната, съобщи служебният здравен министър д-р Галя Кондева

"Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш. Актуализацията на имунизационния календар вече е факт и е обнародвана в Държавен вестник вчера. Дава се възможност задължителната основна имунизация, включваща коклюша, както и за дължителната основна имунизация срещу пневмококи да се провеждат от навършване на 6-седмична възраст. Изпратени са указания. Въвеждат се временни противоепидемични мерки, включващи създаване на организация за препоръчителна имунизация на бременни жени в 27-36 гестационна седмица. Стартира кампания. Тя е еднократно и по желание. Ще се извършва във всички 28 области. Има интерактивна карта, в която е посочено областите, местата за поставяне на ваксина и телефоните за връзка", заяви Кондева, предаде БНТ.

"В изпълнение са всички мерки, които бяхме планирали и обещали. Ситуацията се развива според очакванията. Не приключва епидемичното разпространение, но празниците и ваканцията са дали своя принос. Получи се бърза оценка на риска от Европейския център по заболявания в Стокхолм. Епидемията в Европа продължава да се развива в ускорени темпове. За цялата минала година са регистрирани 25 000 случая в ЕС, а за първото тримесечие на 2024 г. са 32 000. Увеличението на заболеваемостта няма да е в проценти, а в пъти. Рискът е висок за деца до 1 година, на неимунизираните или непълно имунизираните. Документът завършва с три препоръки, които са точно като нашите . Постигането на навременна и пълна имунизация при новородени, имунизиране на бременните усилен надзор, издирване на контактните и лечение.", каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари