Министър Божанов: Много грешки, най-вече политически, забавиха електронната идентификация

0
Министърът на електронното управление декларира, че ще работи за дистанционно електронно гласуване
Министърът на електронното управление декларира, че ще работи за дистанционно електронно гласуване Снимка: БГНЕС / Архив

"Редица грешки на управлението на ГЕРБ, най-вече политически, са причината са забавянето на електронната идентификация"

Това заяви по телевизия Bloomberg министърът на електронното управление Божидар Божанов. “Първо схемата беше спряна и беше обединена с поръчката за личните карти, което е грешка. След това тази процедура беше пусната по секретен ред, което я усложнява”, каза Божанов. Това е довело до обжалвания на участници пред административния съд и съда в Люксембург.

“Схемата за електронна идентификация е в едната дирекция, обаче политиката по електронна идентификация в Държавна агенция “Електронно управление” по проекта за личните карти е в дирекция в МВР. Но съм в контакт с всички заинтересовани страни. Решението е, че ще започнем с една пилотна схема”, каза още министърът, като подчерта, че спецификацията за тази схема е писана през 2016 г., което я прави неактуална заради технологичните промени.

“Смартфоните вече са достатъчно сигурен носител на криптографската информация. Към онзи момент не бяха. Така че ще започнем с една пилотна схема извън големия проект, която да поддържа мобилни телефони. Паралелно с това ще видим какво да правим с тази процедура. Трябва да отбележим, че схемата не е обвързана с личните карти”, допълни министърът.

Според Божанов преди всичко трябва да се анализира дали процедурата за електронната идентификация трябва да бъде прекратена и възложена наново.

Божанов допълни, че преди всичко останало първа и неотложна задача е създаването на министерство, което означава и подготовката на устройствен правилник.

Структури като “Информационното обслужване” има в повечето европейски държави, каза Божанов, но смята, че трябва да се анализират функциите му и да се видят кои са добрите практики и кои – негативните сюжети.

Министърът на електронното управление декларира, че ще работи за дистанционно електронно гласуване, защото това е отдавнашен приоритет на неговата политическа формация “Демократична България”. “Решението дали ще има такова гласуване е на парламента, но ролята на министъра е да осигури техническата възможност – на първо място електронната идентификация, на второ – самата система за електронно гласуване”, каза Божанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари