Министър Ангелов: Антигенните тестове в новите триажи ще са безплатни за гражданите

0
"Препоръчвам на гражданите да не правят тестове в състояние при липса на симптоми", апелира министърът
"Препоръчвам на гражданите да не правят тестове в състояние при липса на симптоми", апелира министърът Снимка: БНТ

Тестовете за антитела в новите триажи за пациенти със съмнение за коронавирусна инфекция ще бъдат безплатни за гражданите, потвърди здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг 

"Антигенните тестове ще бъдат безплатни за гражданите. В момента голяма част от тях се закупуват от лечебните заведения. През следващата седмица приключваме процедурите, които направихме, за да осигурим антигенни тестове. Търсим най-добрият антигенен тест, разбира се, и с най-добра цена", съобщи министърът, цитиран от БНТ.

"Препоръчвам на гражданите да не правят тестове в състояние при липса на симптоми, апелира министърът. По думите му отиването до лечебни заведения, където да се извършат такъв тип изследвания е рисково, тъй като това са места, където има струпване на много пациенти и граждани, които имат оплаквания. "А по този начин може да спомогнем за разпространение на заразата", коментира министърът.

Здравният министър провери новосъздадения пункт за триаж на пациенти и за тестване за COVID-19. Пунктът се намира срещу входа на Спешното отделение на болницата. Такива конструкции са поставени пред големите болници в София - "Пирогов", "Александровска" болница, "Св. Екатерина".

Фургоните се закупуват от лечебните заведения. "Такива фургони ще бъдат поставени пред големите лечебни заведения, които са собственост на държавата - това са университетските болници, и тези, които са с над 50% държавно участие, на които министерството е принципал, това са областните болници", обясни Ангелов.

"Проблемът с персонала съществува навсякъде. Особено е голям сред професионалистите по здравни грижи. Затова търсим допълнителни финансови механизми, за да можем да оценим по достойство всичките усилия на тези хора и техния труд. Продължаваме да сме длъжници на лекарите, сестрите и санитарите в България във финансово отношение, за техния труд, който те полагат", коментира още министър Ангелов.

В София няма проблем с болничните легла, както и логистични проблеми при транспортирането с линейки. От днес броят на шофьорите и колите ще бъде увеличен с новите линейки, които получи Центъра за Спешна помощ.

Обсъжда се и включване на ДКЦ-тата на територията на София в помощ на болниците за овладяване на епидемията, съобщи министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари