От утре без маски, но не навсякъде

0
Като "силно препоръчително" определиха здравните власти носенето на маски в болниците, градския транспорт и всички места на закрито с много хора и недобра вентилация
Като "силно препоръчително" определиха здравните власти носенето на маски в болниците, градския транспорт и всички места на закрито с много хора и недобра вентилация Видео: NOVA

От утре отпадат редица противоепидемични мерки

От утре отпадат всички мерки, въведени до момента от здравните власти, предаде NOVA

Маските няма да са задължителни, няма да има ограничения при работата на търговските обекти. Като "силно препоръчително" определиха здравните власти носенето на маски в болниците, градския транспорт и всички места на закрито с много хора и недобра вентилация. И все пак - глоби няма да има.

Скоро в столицата ще има изцяло „чисти" от COVID лечебни заведения. С нова заповед на здравната инспекция само 20 болници ще продължат да приемат пациенти с коронавирус. Останалите ще могат да закрият COVID отделенията си веднага след изписването и на последния пациент, който се лекува в момента там.

От утре свижданията в болниците отново ще са позволени. Това ще доведе до по-голям поток от хора в лечебните заведения, казва д-р Ясен Мутафов - началник на реанимацията в "Лозенец" - една от болниците, които ще продължат да приемат пациенти с коронавирус. Призивът на медиците е хората да идват с маски.

„Те имат правото да не носят маска, но имат и задължението да пазят своето здраве, това на близките си и на пациентите. Горещо се надявам навсякъде да проявят разум”, каза лекарят.

Пациенти са категорични, че маските ще са на лицата им и утре.

„На закрито е редно да се слагат маски. Тук масово са болни хората, така че е жизненоважно”, каза Габриела Христова.

Не само лекари, но и много учители твърдят, че маските ще са задължителни за работата им и след 1 април.

Има дни, в които съм от 08.00 до 17.00 ч. и съм без маска, само когато съм навън. Отговорно е и към себе си, и към обществото. Освен това ние сме длъжни да даваме личен пример”, каза Даниела Малинова, учител в 107 ОУ "Хан Крум".

Въпреки че отпада и изискването за физическа дистанция, директорът на 107-мо училище Данко Калапиш ще запази голяма част от правилата.

Оставяме си разделението на коридора, защото се оказа едно много добро решение. Ще разделим така и втория етаж. Тук също имаме ограничители на входа с цел да няма струпване на деца. Ще запазим и достъпа на родителите да е само входната врата”, каза Данко Калапиш.

Официално мерките падат и в търговските обекти. В един от големите пловдивски молове казват, че ще продължат да апелират посетителите си да носят маска и да са на дистанция.

„Относно служителите - всички собственици на обектите индивидуално ще решат как да организират работния си процес спрямо мерките”, каза Ивелина Начева, маркетинг мениджър на търговски център.

И още промени - от 1 април работодателите имат правото да прекратят хоумофиса на служителите си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари