Професор Христова: "Омикрон" тръгна с много оптимизъм, но се оказа, че има случаи с по-тежко протичане

1
„Очаквам покачване на случаите през следващите дни. Не може да се каже колко точно ще бъдат и колко дълго така повишените случаи ще се задържат", каза тя
„Очаквам покачване на случаите през следващите дни. Не може да се каже колко точно ще бъдат и колко дълго така повишените случаи ще се задържат", каза тя Видео: NOVA

„Не е толкова важно колко са заразените, а колко тях ще се нуждаят от хоспитализация", каза още тя

„Не е важно колко точно са случаите на COVID-19, а колко от заразените ще имат нужда от хоспитализация”. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на „Здравей, България” по NOVA

Очаквам покачване на случаите през следващите дни. Не може да се каже колко точно ще бъдат и колко дълго така повишените случаи ще се задържат. Данни от ЮАР показаха, че доста бързо задържащи се случаи на едно плато започват да спадат, но не сме сигурни при нашите условия как ще протече ситуацията”, каза още тя.

Омикрон тръгна с много оптимизъм – за това как протича леко и как ще се разминем с хрема и болки в гърлото, но и нашите, и световните данни показаха, че има случаи с по-тежко протичане”, коментира Христова.

Тя е категорична, че ваксинираните до момента трябва да си поставят бустерна доза, защото вече е ясно, че имунитетът не издържа достатъчно на Омикрон.

Проф. Ива Христова коментира и дали всички участници в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента трябва да бъдат карантинирани като контактни, след като стана ясно, че председателят на Народното събрание Никола Минчев е с положителен тест за COVID-19.

„Зависи от разстоянието на което са били присъстващите, но по въпросът за риска за заразяване зависи от това дали са били с маски и дали вирусът е Делта или Омикрон. За Омикрон е изчислено, че 75% от хората в едно помещение могат да бъдат заразени”, каза Ива Христова.

„Убедена съм че софийската РЗИ ще си свърши работата така, както е предвидено. Те ще направят проучване и ще решат дали всички са били контактни”, добави директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари