Министър Ананиев: Няма да се удължава извънредната епидемиологична обстановка

1
Засега...
Засега... Снимка: БГНЕС

"Засега няма да се удължава извънредната епидемиологична обстановка."

Това заяви в предаването „Седмицата“ на Дарик радио министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Това не означава, че не трябва да спазваме основни противоепидемични правила, като социална дистанция и дезинфекция, изтъкна той. 

Ние успяхме с мерките, които предприехме преди всички, да задържим заболеваемостта ниска. Има тренд на нарастване, но е контролируем и разпространението е клъстерно. Ще свалим броя на вирусоносителите на по-ниско равнище, посочи Ананиев.

Този вирус е нов, никой не беше подготвен. Мерките ни бяха правилни и след 3 месеца ние имаме едно от най-ниските равнища на заболеваемостта,  каза още той. Делът на заразените от тестовете се движи около 5%, което показва ефективността на мерките, изтъкна министърът.

За масовото тестване той посочи, че няма как да се тества 100% от населението. Клъстерното тестване дава по-добър резултат, ограничаваме огнището на заразата и намаляваме разпространението на вируса в останалата част на страната, коментира Ананиев.

Никой не може да каже какво е равнището на заразените, за да върнем строгите мерки, защото това е ново заболяване, каза още здравният министър.

Длъжен съм, като здравен министър, да създам такава организация, че да съхраня здравите хора от вирусоносителите, посочи Кирил Ананиев във връзка с въпрос за затварянето на областните градове. Той припомни, че в много страни хората са били принудително затворени в домовете си и са излизали само с изрична декларация къде отиват.

По отношение продължителността на карантината Ананиев посочи, че се спазват препоръките на Световната здравна организация (СЗО).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари