Мими Виткова: Проблемите в здравната система са резултат от реформата

0
Тя акцентира и на големия недостиг на кадри
Тя акцентира и на големия недостиг на кадри Видео: NOVA

Тя акцентира и на големия недостиг на кадри

Д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, коментира грипната вълна в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS. Тя каза, че първичната помощ е на телефонна връзка, а в празничните и почивни дни хората не знаят към кого да се обърнат. Д-р Виткова заяви, че здравната система всеки път изпада в кризисна ситуация, „а ние се опитваме чрез медиите, чрез жалбите на родители или възрастни хора да решаваме проблемите“. Тя е на мнение, че това са оперативни проблеми и здравната система трябва да е готова и да знае как да реагира.

Проблемите в здравната система са резултат от здравната реформа, каза Виткова. Тя акцентира на това, че е невъзможно личните лекари да бъдат на 24 часа разположение.

По нейни думи болниците сами трябва да взимат решения, за които сега чакат заповед от по-високо ниво.

След не повече от 5 години в първичната помощ ще настъпи катастрофа, защото няма кадри, а тези които работят са на възраст, каза д-р Виткова. Тя бе категорична, че не може да продължава този дефицит на специалисти.

Д-р Виткова каза още: "Периферията е оголена от кадри, има свръхконцентрация на болнична помощ в няколко града. Трябва да се реши ще спрем ли строителството на все нови и нови болници в София, Пловдив и Варна. Какво ще правим с кадрите, ще завършват днес държавна поръчка и утре ще заминат за чужбина? Или ще въведем някакви ограничения? Който иска да замине за чужбина - плаща си обучението и заминава, но който е завършил държавна поръчка да даде дължимото на обществото, което е инвестирало в неговото образование. При специализация: държавна поръчка – договор – работиш. Искаш да специализираш в чужбина – плащаш си специализацията и заминаваш. Другото е ужасно несправедливо към обществото."

Д-р Виткова каза, че е въпрос на самосъзнание човек да носи маска когато е болен, за да предпази другите, това е здравна култура. По отношение на COVID-19 тя е на мнение, че при наслагване на другите вируси, заедно с COVID-19 ще се наложи да се въведе изискването за носене на маска в големите магазини и обществен транспорт.

В МБАЛ Гоце Делчев в детското отделение няма свободни легла, като водещи са респираторните инфекции. Д-р Тонгов обясни, че нямат недостиг на лекарства. Лекарите казаха, че няма да връщат пациенти, ако се нуждаят от хоспитализация, но проблема с липсата на легла остава.

РЗИ - Бургас ще обсъжда данните за увеличаващите се случаи на грип в града. Д-р Сали от УМБАЛ – Бургас заболеваемостта при децата се увеличава. Тя каза, че при симптоми детето първо трябва да бъде прегледано от лекар и да не се прибягва до самолечение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Валентин
    ОПЛ генерират доход от над 50000 лв от такси защото са без касов апарат
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари