Милиони гласуваха днес в Турция

0
Реджеб Ердоган направи своя избор
Реджеб Ердоган направи своя избор

Реджеп Тайип Ердоган, след като гласува в Истанбул на референдума за конституционни промени.

"Този референдум не е обикновен и трябва да направим избор, който е различен от досегашните. И преди са провеждани общонародни допитвания, но този референдум е за промяна, която ще даде възможност на Турция да направи голям отскок, за да достигне нивото на съвременните цивилизации. Вярвам, че с помощта на Всевишния нашият народ ще направи правилния избор и ще се поздравим за това", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, след като гласува в Истанбул на референдума за конституционни промени, предвиждащи разширяване на правомощията му с цел преминаване към президентска република.

Ердоган гласува заедно със съпругата си Емине Ердоган и двамата си внуци.

Ердоган за пореден път прикани всички турци да гласуват днес, предаде БТА.

Милиони турци се стекоха още в първите часове да гласуват. Има опашки пред секциите. Над 55 млн. избиратели са регистрирани за референдума. Наблюдатели очакват много висока активност.

Избирателните секции в Истанбул, Анкара и западните райони на страната бяха отворени в 8 часа сутринта, а в източните окръзи - в 7 часа.

Над 500 журналисти от чуждестранни медии са се акредитирали за отразяване на днешния исторически референдум в Турция, информира директорът на турската служба за информация и медии Мехмет Акарджа. Около 200 журналисти от чужбина отразяват гласуването за референдума в Истанбул и още толкова в Анкара, възможно е до края на деня да се акредитират още журналисти, допълни той.

Журналистически екипи на световните медии Ройтерс, БиБиСи,СиЕнЕн, Ал Джазира, Асошиейтед прес, в."Ню Йорк таймс", в."Гардиън", в."Индипендънт" отразяват референдума с предавания на живо и специални кореспонденции.

В Истанбул, Анкара и Диарбекир - ключовите региони за резултатите от референдума, са разкрити пресцентрове "Референдум 2017". Големи екрани са разположени в пресцентровете, които излъчват картини от гласуването в различните окръзи на страната. Осигурена е пряка линия за излъчване на живо на репортажи с представители на различни институции.

Днешният референдум е 7-ми поред в историята на турската република от 1923 г. насам. Той се преценява като исторически. Конституционните промени, подложени на гласуване, включват 18 поправки в турската конституция, която бе приета като цяло през 1982 г. след военния преврат. Но поправките се отнасят до близо 50 члена от турската конституция.

От досегашните шест всенародни допитвания само в един от случаите предлаганите изменения са били отхвърлени от избирателите.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари