Мика Зайкова: Никой в България не говори, че имаме атомна централа, която е с руски реактори

3
И тази атомна централа ползва обогатен уран на руски касети
И тази атомна централа ползва обогатен уран на руски касети Снимка: БСТВ

И тази атомна централа ползва обогатен уран на руски касети

"Така или иначе светът се раздели на две. И вече много трудно ще правим и износ в едната половина на света – това е първо. И второ – ние от тази половина получаваме енергийните си ресурси и нито България, нито Европа като цяло може в близките години да диверсифицира тоя процес, по простата причина, че средно Европейският съюз зависи над 40% от руския газ, от руския нефт", коментира пред радио "Фокус" Мика Зайкова, финансов експерт и икономически анализатор на ПП „Има такъв народ“, бивш народен представител. Ето какво още каза тя:

"Никой в България не говори, че имаме атомна централа в България, която е с руски реактори. И тази атомна централа ползва обогатен уран на касети само руски. Така. Никой не казва по тоя въпрос нищо. Представете си, ние все пак сме малко по-независими от германците, които направиха такава щуротия, но това е техен проблем. Ние сме по-независими, защото имаме въглища. Имаме термални води, имаме умни момчета и момичета, които вече са измислили технология, която няма да гори, а ще преработва боклука, и ще получава и ток, и енергия за отопление. Представяте ли си колко ще струва парното в София, примерно казвам – то ще стане астрономическа цифра. И ето защо мисля, че не трябва да вървим след проблема, а да вървим преди проблема. Това означава вярна прогноза от страна на правителството и политика в тая посока. Първо, политика най-първо за финансиране, за инвестиции и за привличане на инвестиции, така че нашият бизнес да не бъде и нашата технология да не бъде от средата на ХХ век, а да можем да произвеждаме стоки и услуги с висока добавена стойност. Т.е. бизнесът да се надигне, за да може да има работни места, а не да се закриват. И второ, това от само себе си веднага ще доведе и до ръст на работната заплата, който може да бъде побутнат и от властимащите, от правителството, защото не можем да останем на това дъно и да продължаваме да мислим, че ще оцелеем. И затова аз си мисля, че на нас ни липсват в много области политики, политики и предвиждания верни, които могат да предвидят тази опасност, която има, а не да вървим след нея."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    2
    darkaveng
    Уважаема г-жо Зайкова! Нищо не разбрах от това, което сте изтипосали тук! Ако може, мъъъничко разяснение за местния "бизнес", че нещо не го разбирам! А, и да заместим атомната енергия, с какво ...? Годините, ерго деменцията, не прощават! А, и никога не късно да станеш за резил ...!
  • -8
    1
    любопитен
    Явно си забравила да пиеш лекарствата за склерозата. Министърът на енергетиката от това правителство, в което вие сте коалиционен партньор заяви че имаме гориво за АЕЦ за няколко години. Та да попитам, ти пи ли си лекарствата за склероза - нима забрави, че сте коалиционен партньор? И че министър Николов е ваш кадър? Или искаш да ни кажеш, че той излъга? Госпожо Зайкова, само уважението ми към Вашата достолепна възраст ме кара да спра с квалификациите до тука. Явно си спомняте как навремето сте посрещали съветските окупатори и сте им давали цветя. Пореден грешен ход на Вашата партия. Но вече нищо не ме учудва в държава, където председател на постоянната комисия по култура и медии е Тошко.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари