Международен семинар в Русенската съдебна палата

0

Изключителен интерес предизвика проведения в последните два дни на месец юни международен семинар на тема „Практически проблеми на прилагането на Хартата на основните права на Европейския съюз“.

Окръжен съдРусе отвори широко вратите на Мраморната зала за множеството желаещи да присъстват – г-жа Искра Блъскова – председател на Окръжен съдРусе, г-жа Галина Магардичиян, г-жа Аглика Гавраилова и г-н Александър Иванов – съдии от Окръжен съдРусе, румънски съдии, съдии от Административен съд – Русе, Районен съд - Русе, Административен съд – Силистра, Районен съд – Кубрат, Районен съд – Никопол, Районен съд – Нови пазар, Районен съд – Луковит, прокурори, адвокати. Организаторите бяха осигурили пълен симултанен превод.

Семинарът беше открит от ръководителя на проекта проф.д.ю.н. Атанас Семов, носител на Катедра „Жан Моне” на ЕС, България, създател на Международната магистърска програма по Право на ЕС в ЮФ на СУ, съдия в Конституционния съд. Благодарствен адрес от името на кмета на гр. Русе инж. Пламен Стоилов беше връчен от заместник кмета г-жа Наталия Кръстева.

Лектори бяха проф. Семов, проф. д-р Жан-Пол ЖАКЕ от Франция, Почетен директор на Правната служба на Съвета на ЕС, специален съветник на Върховния представител на ЕС за външните отношения и сигурността, Почетен ректор на Университета на Страсбург, Почетен доктор на Софийския университет, както и проф. д-р Корнелиу-Ливиу ПОПЕСКУ от Румъния, Департамент по публично право на Юридическия факултет на Букурещкия университет.

Професор Семов въведе аудиторията в темата, разяснявайки чрез конкретни дела от практиката на Европейския съд основния проблем на прилагането на Хартата на основните права на Европейския съюз (ХОПЕС), а именно определяне на приложното поле. Проф. Попеску, от своя страна, очерта съдържанието и особеностите на ХОПЕС. В лекцията си проф. Жаке обърна внимание върху критериите и механизмите за определяне на „реална връзка” на една вътрешна ситуация с правото на ЕС.

Форумът завърши с дискусия, при която лектори и участници се обединиха около становището за изключителната съдържателност и практическа полезност на семинара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари