Методи Лалов: Започвам политически проект

0
Побеснелите граждани търсят своите лидери, заяви адвокатът
Побеснелите граждани търсят своите лидери, заяви адвокатът

Побеснелите граждани търсят своите лидери, заяви адвокатът

Борисов сам си каза, че е избрал и Гешев, и Цацаров. ВСС обслужва политическата класа, политическата класа обслужва собствения си тумбак и задкулисието. Време е за законодателство, което да даде извънредни правомощия за провеждане на истинска операция чисти ръце, убеден е бившият съдия Методи Лалов.

Държавата има нужда от преосноваване. Най-важна е промяната на изборното законодателство. По-поносимо ми е да погладувам, отколкото да поставя на карта достойнството си и бъдещето на децата ми. Демокрациите действат палиативно по отношение на Русия, Митрофанова трябва да бъде изгонена от България

Жената на единия съдебен брокер Еврото била особено близка с другия съдебен брокер Нотариуса, според бившия шеф на следствието Бойко Рашков. Вследствие на това Нотариуса ѝ купил мезонет, без да се тревожи, че собствената му съпруга работи в ГДБОП.

Пеевски пък бил кръстник на малкия Делян, синът на Еврото и доскорошната му съпруга, която живее в мезонета, купен от другия брокер, разказва „Бърд“.

Цацаров назначил Еврото за главен в следствието, но не споделил никога с никого заради какви негови качества го е направил, твърди бившия шеф на следствието Рашков.

Рашков пък, като министър на МВР, установил силен теч на информация от своя кабинет – в присъствието на шефа на ГДБОП. Междувременно заплахите към съдия Цариградска да се кротне не стихват, според самата нея.

Публикуваме интервю на Методи Лалов, публикувано от БАНКЕРЪ:

Това е портретът на българската съдебна система, нарисуван медийно само за един уикенд. Съдебна система, сериозна част от която се е усамотявала в таен клуб, наречен „СС“, абревиатура може би на самата съдебна система. Всичко това не е парагвайски сериал, а родна действителност, която искаме да вкараме в Шенгенското пространство, така ли, адв. Лалов?

– Винаги съм се изненадвал на европейците и тяхната политическа коректност и лицемерие. България е изключително пробита откъм граници, служби, съдебна система. Само си спомнете за „брат Галев“ – Ангел Христов, чийто труп беше намерен у дома му и не стана ясно жив или мъртъв е влязъл в страната. В съдебната система – клубове, изнудвания, заплахи. Отвратителна история. Съдебната система е селектирана, за да представлява това. И хора като мен, като Андрей Янкулов бяхме част от нея, но никога не станахме едни от тях. Затова и излязохме от системата. Надявам се някой ден да се върна обратно, за да разритам тези безобразници. А обществото ни е крайно време да прогледне и да види кой го лъже и изнудва. В случая с Нотариуса виждаме ниското ниво, това не са големите играчи. Но големите играчи зададоха тази посока. Цацаров произведе Гешев, по същото време беше допроизведен Сарафов. Сега пък Сарафов разследвал Гешев, Еврото и „СС клуба“ – това е пълна пародия. Основният проблем на нашето общетво не е „СС клуб“-а, а „Клуб ВСС“. Там са истински зависимите хора.

ВСС ли е най-висшата инстанция на проблема?

– Точно той.

Но той е конструиран по този начин, за да обслужва още по-висши интереси.

– То е ясно. Кой избра Гешев? Борисов си каза, че е той. Кой избра Цацаров? Борисов пак си каза, че е той. Пеевски от години доминира задкулисно правосъдието. Лично пред мен каза, че е водил Пенгезов при Доган. ВСС обслужва политическата класа, политическата класа обслужва собствения си тумбак и задкулисието.

След като си мълчим, значи си заслужаваме всичките тези хора.

– В крайна сметка да. Но обществото е поставено в един омагьосан кръг, чрез медии, които манипулират, които оплюват и очернят всеки, който се опитва да живее достойно, чрез съдебна система, която преследва инакомислещите, чрез бизнес, който за да съществува е готов да дава подкупи на прокурори под масата. Вижте МВР и ДАНС. Как се разплита този омагьосан кръг? С будни, граждани, които да побеснеят и да излъчат своите лидери. Идва време за съществена политическа промяна. Колкото и да ми се искаше да се дръпна настрани, няма да издържа да гледам тази картина.

Това се очакваше от вас и хора като вас.

– Аз ще участвам в политически проект, който да изгради хоризонтални структури, да покаже, че има достойни хора и няма да бъде проекта на Борисов, Христо Иванов и останалите. Време е за законодателство, което да даде извънредни правомощия за провеждане на истинска операция чисти ръце. Прокуратурата няма сама да се разследва, МВР също.

Най-абсурдното и гротескното е, че именно това се предлага на обществото – прокуратурата и МВР сами да се разследват.

– Обществото хем е сляпо, хем е готово да открие онези личности, които никога не се продадоха. Бих се причислил към тях. Вижте адв. Екимджиев, вижте Андрей Янкулов, вижте съдиите като Здравка Калайджиева. Такива хора има, макар и да се броят на пръсти.

Но Лозан Панов посегна към политиката и се опари, той също беше от хората с безупречна репутация.

– Разочарован съм. Публично задавам въпрос на Лозан Панов: „Защо, г-н Панов, след като бяхте достоен председател на ВКС седем години и изядохте толкова бой от задкулисните играчи и техните марионетни институции, защо сега ви няма?“ Адекватният, истински будният гражданин продължава докрай.

Не се чува вече и името на Калин Калпакчиев, който също имаше репутацията на безукорен и независим съдия.

– За мен излиза, че това са авмонни проповедници – като се качат горе на високото проповядват, под защитата на високите постове. И после изчезват. Ако си в битката, няма как да не пострадаш.

Казахте нещо много важно – че отново тръгвате към политиката. Веднъж вече ви поканиха и изпързаляха, когато напуснахте високия си пост на председател на Софийски районен съд.

– Бях изигран от Христо Иванов и компания. Това беше моя грешка на растежа. Сега се насочвам към нов проект, който да не е мой, а на обществото.

Съществува ли готов политически проект, към който бихте се присъединили?

– Не. Няма отбор, към който да се присъединя. Към Христо Иванов ли, който щеше да затваря Пеевски, а сега се подписва с него под безумни и умни предложения? Към Борисов ли, към Пеевски ли или към „Възраждане“? Политическата сцена в момента е в трагично положение.

Значи се задава нов политически проект?

– Да. Убеден съм, че гражданите имат нужда от това.

Вие знаете, че пътят към политическия излаз у нас е осеян с много политически трупове, част от които още в ембрионална възраст.

– Това не ме притеснява. Наясно съм, че аз и обкръжението ми ще платим висока цена. Неведнъж съм попадал в кафявите медии. Не ме е страх, доказал съм го. На никого не дължа нищо, от никого не очаквам нищо. Но когато получа доверие, държа да го оправдая. За мен правилото е, че след избори предизборни обещания не се променят, никога!

Как смятате да преодолеете китайската стена на статуквото?

– Да оставим политическия терен на същите тези хора, които да продължат да хитруват и да ни грабят, това е недопустимо. Нали щеше възмездие да има, нали Христо Иванов и останалите говореха, че всяка година има по 10 млрд. лв. кражби? Държавата има нужда от преосноваване.

Подобна партийна дейност поглъща доста пари. Как ще решавате този проблем?

– Или трябва да се намерят чисти бизнесмени, които да подпомогнат движението, или ще трябва да изстрадаме и изгладуваме създаването на новата формация. По-поносимо ми е да погладувам, отколкото да поставя на карта достойнството си и бъдещето на децата ми.

Виждате какво се случва с непокорните бизнесмени – съпругът на Ивайла Бакалова се появява на един митинг и репресията се стоварва върху него. Как ще убедите бизнеса да рискува и да подпомага действия срещу статуквото?

– Има и експортно ориентирани бизнеси, има и безстрашни бизнесмени.

Познавате ли такива бизнесмени?

– По-скоро не, защото като съдия живеех умишлено в затворен свят и контакти с бизнеса не съм осъществявал. Но, ако не се намерят – здраве да е. Ще си остана в адвокатската практика.

Кои са хората около вас на този етап на проекта?

– Рано е да казвам имена. Една част са познати лица, надявам се и на нови.

Изключвате ли варианта да потърсите политически реванш в доскорошната ви партия „Да, България“?

– „Да, България“ е политически труп, който няма смисъл да бъде реанимиран. Вътрешната опозиция „Девети декември“ се опитва да вкара в дневния ред на предстоящата партийна конференция нови две точки, свързани с избор на ръководство и отчетност. И срещат съпротива. Мен ме изключиха от партията две седмици преди конференция, за да не мога да говоря. Христо Иванов помисли, че искам да му взема партията, а аз не съм желал да получа търговско дружество или да участвам в него.

Порталът за влизане в политическата система е изборното законодателство. Как трябва да се преработят Изборния кодекс и ЦИК, за да има шансове и за нови политически проекти?

– Те и сега изглеждат демократични. ЦИК не трябва да се доминира от парламентарно представени политически сили. Справедливо изборно законодателство, без да се махнат мъртвите души и без активна регистрация няма да се получи, ще има подмяна. Къде сте, господа реформатори?

Какъв е планът ви за противопоставяне на задкулисието, което разполага с неограничени ресурси? Особено като се калкулира здравата му обвързаност с руски структури и служби.

– С непримиримост, устойчивост, личен пример и изстрадване. Може да звучи наивно, но няма по-голяма сила от общественото недоволство. Впрочем, лицемерието, което го има у нас, се шири и по света. Убит беше Навални, а Европа, Англия, САЩ, Канада и Австралия – най-силните икономики, продължават с палиативни мерки по отношение на мерките към Русия и помощта за Украйна. Наистина ли ще продължаваме да търпим Русия по този начин? Руската посланичка и цялото им представителство в България трябва да бъде изгонено на часа. Защо поддържаме дипломатически връзки с държава, подобна на Северна Корея, която хвърля в затвора хора, поднасящи цветя за гибелта на инакомислещи?

Кога стартирате политическия си проект?

– Започнал съм. По-нататъшните действия зависят от отбора.

Ще чакате избори или ще предизвиквате избори?

– Нямам намерение да чакам нищо. Търся отбор, на когото да се доверя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари