McDonald's разкри защо хамбургерите им не се развалят

0
McDonald's разкри защо хамбургерите им не се развалят

Бургерите на McDonald's могат да престоят с години, без да се развалят.

По-рано тази година лекар от Небраска влезе в новините, след като показа Happy Meal на McDonald на 2 години с надеждата да убеди клиентите си да избягват веригите за бързо хранене. Менюто изглежда почти непокътнато.

Миналата година в интернет се разпространи история за хамбургер на McDonald's на 14 години, който все още не се е развалил.

Дейвид Уипъл, човекът, който е запазил бургера, твърди, че показва този артефакт на внуците си като пример за това как веригите за бързо хранене тъпчат продуктите си с консерванти и химикали.

От McDonald's Канада обаче предлагат алтернативно обяснение на клиент, който задава на компанията въпроса защо бургерите й не мухлясват, пише Business Insider.

"Истината е, че хамбургерите на McDonald’s, пържените картофки и пилето са като всички останали храни и мухлясват, ако се съхраняват при определени условия," е споделил д-р Кийт Уоринът, програмен директор в отдела по хранителни науки и контрол на качеството към Университета в Гуелф.

Ето и какво е цялото обяснение на д-р Уоринър, с когото са се свързали от McDonald's:

“Има много видеа и снимки в интернет, които прокламират факта, че когато бъдат оставени да престоят по-дълго време, хамбургерите на McDonald’s не мухлясват и това е така, защото са пълни с химикали. Истината е, че хамбургерите на McDonald’s, френските картофки и пилето са като всички други храни и мухлясват, ако бъдат съхранявани при определени условия.

На практика, микробите, които причиняват мухлясването, приличат много на нас по това, че имат нужда от вода, храна, топлина и време, за да се развият. Ако извадим един или повече от тези елементи, тогава микробите не могат да се развиват или да развалят храната.

В случая с хамбургерите на McDonald’s, бургерът губи вода под формата на пара по време на процеса на приготвяне. Хлебчето, разбира се, е направено от хляб. Изпичането му намалява количеството на влагата. Това означава, че след приготвянето му хамбургерът е доста сух.

Когато бъде оставен непокрит в стая, хамбургерът губи още вода, тъй като влажността в повечето сгради е около 40%. Така при липсата на влага или висока влажност, хамбургерът просто изсъхва, вместо да мухляса.

С намаляването на влагата отнемаме елемент, необходим на микробите да се развият и да повредят хрaната. Така, за да развалим хамбургер на McDonald’s, просто трябва да спрем загубата на влага. Това може да бъде направено чрез плътното му увиване, така че влагат от него да не може да излезе или пък да го съхраняваме на място с висока влажност, като банята например. Ако опитате същия експеримент с домашен бургер с подобно съдържание на влага както хамбургер на McDonald’s и при подобни условия, вероятно ще получите същите резултат.”

Блогът за храна A Hamburger Today (AHT) също е провел експерименти, които потвърждават, че феноменът на неразлагащите се бургери не е уникален само за McDonald's.

"Оказва се, че не само бургерите на McDonald's не мухлясват, но и домашно приготвените също. Образци от едно до пет се свиват леко (особено говеждите бургери), но не показва признаци на разлагане.", пише AHT. Прочети повече на: http://profit.bg/news/McDonalds-obyasni-zashto-hamburgerite-im-ne-se-razvalyat//nid-123655.html

Източник: PROFIT.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари