Мъж, преборил хероина: Наркотикът е единственият приятел на зависимите

0
Мъж, преборил хероина: Наркотикът е единственият приятел на зависимите

Днес е Международният ден за борба с дрогата. Всяка година около 200 000 души загиват заради употреба на наркотици.

Би Ти Ви разказа историята на едно момче, което живее нов живот.

То предпочита да остане анонимно, защото не иска новите му приятели и съседи да са наясно с тъмното му минало.

Той е висок, усмихнат и влюбен - в приятелката си и в живота. На пръв поглед обикновено момче - бивш барман, спортист, купонджия. Зад тази тривиална история обаче се крие тъмно минало. „Престъпления от различен характер, сбивания, напивания, кражби, грабежи, общо взето нещата са много, не бих искал сега да ги изброявам едно по едно детайлно, но не съм правил нищо хубаво", разказва той.

Едва 9-годишен попада на грешно място, в грешен момент. На 15 посяга към хероина, първо го пуши, после започва със спринцовка. Бързо става зависим. Крие от семейството си, пропада все по-надолу и започва да губи живота си.

„Когато си наркоман, нямаш приятели, нито приятелка. Приятел ти е хероинът", споделя той и предупреждава: „Не трябва никога да се докосваш до това нещо, защото то е смърт." „Ако продължа по този път, вариантите ми не са много и нито един от тях не е хубав, затова спрях, както и да звучи, просто спрях", коментира той.

18 години навърших с абстиненция към хероина, с престъпления зад гърба си, с дела зад гърба си. И в последствиое успях да се преборя с всичките работи... Успях да променя нещата", казва той. Започва бавно да гради живота си. Намира работа, започва да тренира, да кара колело и да се бори с физическата и психическа абстиненция. Дори се справя сам с проблема - без доктори, болници и комуни.

13 години след последната спринцовка вече се чувства пълноценен човек. Признава, че ако някой му предложи дрога, ще го остави "малко инвалид".

На въпрос дали има бивши наркомани, младият мъж казва "Всичко е в главата на човека... Ако вярваш, че можеш да постигнеш нещо, ти можеш да го постигнеш".

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари