Мая Манолова дава Изборния кодекс на Конституционния съд

0
Отнемат преференцията. Става абсолютно излишна. Все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лева, заяви омбудсманът
Отнемат преференцията. Става абсолютно излишна. Все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лева, заяви омбудсманът Видео: NOVA

Омбудсманът Мая Манолова ще даде Изборния кодекс на Конституционния съд.

Манолова не е съгласна с промените в преференциите, както и с отмяната на електронното гласуване.

Отнемат преференцията. Става абсолютно излишна. Все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лева. 130 000 гласа няма как да се случи”, заяви Манолова пред NOVA.

След 15 часа напрегнати дебати, процедурни хватки и извънредно заседание на Комисията по правни въпроси, депутатите гласуваха окончателно промените в Изборния кодекс тази нощ.

Един от спорните въпроси беше именно за преференциите. Новите текстове предвиждат, че за да може кандидат от партийна листа да измести друг, трябва да събере повече 100 000 гласа.

Промените в преференциалния вот бяха предложени от ДПС и подкрепени от ГЕРБ и НФСБ. Против бяха БСП, ВМРО и депутати от „Воля“, а „Атака“ отсъстваше от залата.

Преференциите са нещо много хубаво, но е хубаво и партиите да могат да си подредят кадрите, когато влизат в Общинския съвет или парламента”, заяви Спас Гърневски от ГЕРБ.

 „Отнема се демократичното право на българския избирател и това е безспорно”, коментира Елена Йончева.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари