Математик доказа "нерешимата" хипотеза на Риман?

0
Ако се потвърди решението на хипотезата на Риман, това ще бъде наистина голяма новина
Ако се потвърди решението на хипотезата на Риман, това ще бъде наистина голяма новина

Един от най-важните нерешени проблеми в математиката може би е решен.

Това заяви един пенсиониран математик, Майкъл Атия, е началото на седмицата. В разговор на лауреатския форум в Хайделберг в Германия Атия представи това, което самият той нарече "просто доказателство" на хипотезата на Риман, задача, която най-добрите математици от цял свят не успяха да решат почти 160 години, съобщава NewScientist, цитиран от OFF News.

Роденият през 1929 г. Майкъл Атия (Michael Atiyah) е една от най-известните математически фигури във Великобритания - той е получил две награди, често наричани Нобеловите награди по математика - медала Филдс и наградата Абел. Той също така, по различно време, е бил президент на Лондонското математическо дружество, Кралското дружество и Кралското дружество на Единбург.

Ако се потвърди решението на хипотезата на Риман, това ще бъде наистина голяма новина.

Хипотезата е тясно свързана с разпределението на простите числа - тези, които могат да се делят само на себе си и на единица. Първите няколко примера са 2, 3, 5, 7 и 11, като стават по-редки с напредването по числовата линия.

Простите числа се разполагат привидно произволно по числовата ос, макар че според хипотезата на Риман простите числа следват модел, тясно свързан с дзета - функцията на Риман.

Ако се докаже, че хипотезата е вярна, математиците ще знаят местонахождението на всички прости числа - пробив с далечни последици.

Но вече 160 години, откакто Риман я представи за пръв път, никой не успя да я докаже. 

Като една от шестте нерешени задачи на хилядолетието според Института Клей решението на всяка от тях заслужава награда от 1 млн. долара. Престижът изкуши много математици през годините, но никой все още не е успял.

Атия е наясно какво рискува. "Никой не вярва в доказателства на хипотезата за Риман, да не говорим за доказателство от 90-годишен", коментира математикът, но се надява, че презентацията му ще убеди критиците му.

В нея той отдаде почит на работата на двама велики математици от 20-ти век, Джон фон Нойман и Фридрих Хиржебруч, чиито разработки твърди, че са му помогнали да положи основите на собственото си предложение. "То просто падна в скута ми, трябваше да го взема", заяви той.

"Хората казват "знаем, че математиците са най-добри в работата си преди да навършат 40 години", коментира Атия. "Опитвам се да им покажа, че грешат. Че мога да направя нещо на 90 години".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари