Масово се закриват паралелки в училищата

0
Основните причини за това са липсата на интерес към определени специалности и малкото деца, явили се на изпитите
Основните причини за това са липсата на интерес към определени специалности и малкото деца, явили се на изпитите

За поредна година много училища у нас закриват или сливат паралелки след приема за средно образование, пише „Труд“.

Основните причини за това са липсата на интерес към определени специалности и малкото деца, явили се на изпитите. След трите етапа на класиране в профилираните и в професионалните училища в Шумен са се записали 506 ученици при 702 свободни места в общо 27 паралелки. Сигурно е, че три паралелки вече са нулирани.

Те са по „Кетъринг“ в Гимназията по облекло и хранене, чуждоезиковият клас в „Никола Вапцаров“, както и една от двете паралелки в СОУ „Панайот Волов“. Вече е сигурно че наесен ще бъдат закрити осем класа в Благоевградско. „Става дума за СОУ „Неофит Рилски“ в Банско, ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев, 5 СОУ „Г. Измирлиев“ в Благоевград, 7 СОУ „К. Шапкарев“ в Благоевград, ПГИТ „Асен Златарев“ в Петрич, ПТГ в Сандански, СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Симитли и СОУ „Братя Каназиреви в Разлог“, каза началникът на регионалното управление на образованието Ивайло Златанов.

Седем зaкpити и тpи cлeти пapaлeлки има в yчилищaтa oт Великотърновска област. Затворени и пpeoбpaзyвaни клacoвe имa в yчeбни зaвeдeния в Гopнa Оpяхoвицa, Ляcкoвeц, Свищoв и Вeликo Tъpнoвo. Пет паралелки спират дейност в училищата в Търговищко. След седми клас няма прием в езиковата гимназия, а в икономическата ще липсва специалността „Компютърна анимация“.

След VІІІ клас от утвърдени 21 паралелки с професионална насоченост няма желаещи за две в гимназии в Търговище. Пропада и една профилирана в гимназия в Омуртаг. Закрити паралелки във Варна и в региона има, но те са предимно в професионалните гимназии и за специалности, към които е нямало интерес, показва справка на регионалното управление на образованието. По същата причина в три средни общообразователни училища – във Ветрино, Аксаково и Провадия, няма да има професионални гимназиални класове по агроекология, търговия и предприемачество.

Осем училища в Пловдивска област ще трябва да закрият класове. Дори модерната специалност „Контрол и качество на храните“ в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии в Пловдив не успяла да привлече интереса на достатъчен брой осмокласници. На този етап от информацията, подадена за град София е видно, че в 25 общински училища се извършват ремонтни дейности, съобщиха от Министерството на образованието. „За закритите паралелки очакваме информация от районното управление на образованието в София град“, уточняват от ведомството.

По традиция училищата в София не страдат от липса на ученици. Тенденцията от последните години показва, че в столицата паралелки не се закриват. В общинските училища и детски градини на Шумен текат усилени ремонти общо за 1,135 млн. лева. Догодина ще бъдат инвестирани над 13 млн. лв. евросредства в подобряване на образователната база. Готови са проектите за четири училища в големите квартали на града – СОУ „Васил Левски“, СОУ „Панайот Волов“, СОУ „Трайко Симеонов“ и НУ „Ил. Р. Блъсков“.

В над 18 учебни заведения в Пиринско се правят ремонти преди началото на новата учебна година. Във Велико Търново отпуснатата сума от 5 млн. лв. е дадена за 18 школа. Планови летни ремонти има в 13 училища и 17 детски градини във Варна. На повечето места се поставят топлоизолации, хидроизолации на покривите, подменят се и дограми, като работата ще приключи до края на месеца.

В Търговищка област 11 школа се реновират, като в девет от тях се обновяват класни стаи и санитарни възли. Всички основни или козметични ремонти в училищата на територията на Пловдивска област засега вървят по план.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари