Мащабна кибератака: Откраднаха данните на повече от 1 милиард души

0
Xaĸep e cъбpaл личнитe дaнни нa ĸлиeнтитe на Alibaba
Xaĸep e cъбpaл личнитe дaнни нa ĸлиeнтитe на Alibaba Снимка: AFP via Getty

Xaĸep e cъбpaл личнитe дaнни нa ĸлиeнтитe на Alibaba

Неизвестен хакер е събрал над 1 милиард клиентски данни от притежаваната от Alibaba платформа за онлайн пазаруване Taobao. Това се е случило в рамките на 8 месеца. Според публикувана в медиите информация, той е разработчик на софтуер.

Хакерът е събрал личните данни на клиентите, включително телефонни номера, с помощта на софтуер за обхождане на уебсайт, който самият той е проектирал за платформата Taobao, започвайки през ноември 2019-а година. Китайският технологичен гигант Alibaba е информирал полицията веднага, след като разбира за изтичането на данни.

Бизнесът по целия свят става все по-често жертва на хакери през последните месеци

Специално Alibaba Group е мишена на минимум 300 милиона кибератаки всеки ден, според основателя на компанията Джак Ма.

За първи път Alibaba се сблъска с мащабна кибератака през февруари 2019-а година. Тогава бяха поставени под заплаха профилите на 20 милиона потребители на сайта за електронна търговия Taobao. Компанията обаче успя да засече атаката, информира Money.bg.

Тази седмица стана ясно, че хакерски атаки са източили почти 30 милиона имена и пароли от Google, Facebook и Amazon. Това се е случило посредством вирус тип троянски кон в периода между 2018-а и 2020-а година. Откраднати са били имена и пароли за входове в Amazon, Twitter, Apple, Netflix и Facebook на над 26 милиона потребители, посочи доклад на компанията за киберсигурност NordLocker. Общо открадната информация е над 1,2 терабайта, цялата от която включва единствено лични данни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари