Мъртва риба изплува и от водите на река Дунав

0
Сигнал за нова екологична катастрофа вдигна на крак служителите на РИОСВ
Сигнал за нова екологична катастрофа вдигна на крак служителите на РИОСВ

Eкоинспектори и служители на басейновата дирекция в Плевен извършили проверка на реката след получен сигнал

Сигнал за нова екологична катастрофа във Врачанско вдигна на крак служителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Мъртва риба изплувала и от водите на река Дунав край Селановци, съобщава BulNews.bg.

Вчера екоинспектори и служители на басейновата дирекция в Плевен извършили проверка на реката след получен сигнал. Според информацията имало замърсяване с нефтопродукти, вследствие на което рибата умряла.

Проверена е площадката на „Проучване и добив на нефт и газ“ в село Селановци, община Оряхово. Констатирано е, че вследствие компрометиран резервоар (нефтоуловител) е допуснато изтичане на атмосферни води, замърсени с нефтопродукти от площадката на дружеството към съседно сухо дере. При извършения обстоен оглед на река Дунав в района не се констатира замърсяване на реката с нефтопродукти и наличие на мъртва риба.

На фирмата е издадено предписание за предприемане на незабавни действия за контрол и улавяне на замърсителите. За допуснатото нарушение на юридическото лице ще бъде потърсена административно наказателна отговорност.

Припомняме, че само преди дни замърсяване от малка ВЕЦ изтреби всичката риба в друга река във Врачанско – Ботуня край едноименното село. След намеса на институциите и посещение на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева лицензът на фирмата беше отнет, а собственикът на водната централа отнесе глоба в размер на половин милион лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари