Мартин Заимов: Въпросът "за или против еврото" е некоректен

0
Според бившия подуправител на БНБ разговорът "за" или "против" е получил отговор още преди 25 години
Според бившия подуправител на БНБ разговорът "за" или "против" е получил отговор още преди 25 години Снимка: БНР

Според бившия подуправител на БНБ разговорът "за" или "против" е получил отговор още преди 25 години

"Въпросът "За или против еврото" е некоректен. За да има обществото мнение по него, то трябва да има сравнимо с експертното разбиране. Ако има референдум и обществото каже, че иска въвеждане на еврото, а след това има проблеми, свързани с неговото приемане, кой ще е отговорен? Обществото не може да бъде колективно отговорно. В това е смисълът на институциите".

Това каза пред БНР финансистът и бивш подуправител на БНБ Мартин Заимов.

Той подчерта, че БНБ отговаря като институция за това дали страната ще приеме еврото, но от миналата година "нейният управител е на глинени крака, той не знае в кой момент може да бъде сменен":

"Това не е редно. За да може някой да носи отговорност, тя трябва да му е вменена категорично. Разговорът за доклад на БНБ и експертите на БНБ не могъл да се случи, ако институционалната конструкция беше както трябва".

Мартин Заимов подчерта, че в България имаме евро, нашият парламент е решил привързаност към еврото и разговорът "за" или "против" е получил отговор още преди 25 години:

"Наличието на евро е много добро нещо за Европа и много добро нещо за България. Същественият въпрос е за ролята на парите.Една група се бори с друга група за власт и прикриват това във въпрос, който се задава на обществото".

Интервюто на Явор Стаматов с Мартин Заимов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    Злобен
    Да ви сера на €врото, на НАТО-то, на €_гей_Съюза и на негърските щати! Великобритания как ли си справя без €вро? А Швейцария? Мммм?
  • 8
    3
    русенец
    Това, че сме член на ЕС не означава автоматически, че трябва да приемем еврото. Още повече, че далеч по-богати страни от нашата ( не, че има по-бедни), не искат да го приемат, Дания например. Така, че еврото ни е последната грижа.
  • 6
    2
    niki
    Боклуци Еврото вече не е фиксирано и европейската банка определя курса евро лев мърши продажни долни да не би швейцария да е приела еврото,айде задръжте си исказванията за вас боклуци продажни накрая пак народа ще плати всички ние ,а вие ще узаконите откраднатите от еропейските фондове евро мърши долни продажни ,Тоочно същия вариант разиграха в чехия злотата както беше фиксирана се качи два пъти и народа обедня АКО НЯКОЙ ИМА ЛЕВОВЕ ДА ГИ ОБРЪЩА ВЕДНАГА В ЕВРО ТЕ ВЕЧЕ СА НИ ПРОДАЛИ
  • 9
    1
    Некоректни са Българските...
    Преди 25 години никой не е питал Българските граждани – искаме ли да сме членове на ЕС или не. Същото се отнася и до еврото, НАТО и т.н. През последните години, месеци се видя как някои политици и партии променят основните позициите си по редица въпроси ... някои по няколко пъти на ден ... т.е. на Български политици изобщо не може да се има никакво доверие.Не ни трябва еврото, ЕС ще се разпадне.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари