Мартин Димитров: Този месец трябва да се договорят доставките на газ за зимата

0
Няма достатъчно входни точки - терминали, за втечнен газ, така че руският газ да бъде заменен с друг, коментира икономистът
Няма достатъчно входни точки - терминали, за втечнен газ, така че руският газ да бъде заменен с друг, коментира икономистът Снимка: БНТ

Ако се пропусне този период, няма връщане назад, категоричен беше той

В условията на война и вносна инфлация е възможно да има нужда от нова актуализация на бюджета, прогнозира в студиото на “Още от деня” по БНТ Мартин Димитров от “Демократична България”, който беше председател на Икономическата комисия в 47-ото Народно събрание.

По думите му Русия е започнала да намалява доставките на газ за някои европейски страни далеч преди началото на военните действия в Украйна.

Тоест, това поскъпване е планирано и то е част от общите им действия. Те искаха да предизвикат газова криза в Европа и я предизвикаха”, отбеляза той и допълни, че Европа, и най-вече България, се е оказала неподготвена за такъв “удар”.

Според Димитров редовно правителство е възможно да има чак в началото на ноември, когато ще е много късно да се договарят дългосрочните доставки на газ, с които да подсигурят цялата зима.

Затова сегашният служебен министър е в изключително важно качество. Препоръчвам му да прави отчети всяка седмица какво е свършил и какво смята да свърши, защото през август трябва да се договорят количествата газ от въпросните танкери, по които отношение има ЕК и тя участва в това договаряне. Тоест, ако се пропусне този период, няма връщане назад”, категоричен беше той.

Наред с това договоряне като “спешна задача” пред настоящия енергиен министър седи и осигуряването на път тези кораби - “тоест терминал за втечнен газ, регазификация и т.н., което може да стане или през Гърция, или през Турция”, отбеляза Димитров.

“Втората спешна задача е дали и какви количества могат да бъдат закупени от азербайджанския газ. Бяха договорени тези 1 млрд. куб. м., за които предишните управляващи от ГЕРБ казаха, че няма как да стане - видя се, че има - стана, а сега има възможност и за още допълнителни количества. Но това пак трябва да стане август”, подчерта той.

На въпрос защо бившият енергиен министър обещава осезаемо намаляване на цената на газа от октомври, а “Булгаргаз” иска нейното увеличение с 60%, Мартин Димитров припомни, че Европа не е била подготвена за ограничени доставки на руски газ.

Няма достатъчно входни точки - терминали, за втечнен газ, така че руският газ да бъде заменен с друг. Това се знае от Москва през цялото време, това е планирано. Просто Европа и България се оказаха неподготвени и това трябва да се каже директно. Оттам е и поскъпването. Ние с вътрешни средства не можем да променим този процес. Важното е, че когато бъде получен лиценза и връзката с Гърция е напълно оперативна, ще започнат да действат цените по договора, които очакваме да са по-благоприятни и да има по-добро обща цена”, поясни той.

За него на всяка цена трябва да се постигне национален консенсус как да се осигурят доставките на газ за зимата и за запълването на хранилището в Чирен.

“Част от Европа ще изпадне в рецесия. Ние трябва да направим всичко възможно българската икономика да продължи да се развива въпреки трудностите, войната, на всичко, което се случва. Това трябва да е националната ни цел и тук трябва да се положат огромни усилия”, продължи анализа си Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Гери
    Тия от ДБ на всяка манджа мерудия.
  • 2
    4
    qkata
    На снимката е сащнофил, предател, безродник и мразещ Русия! Прави и говори всичко, за да скара България с Русия, но иска сащ да му е в леглото! Тази негова омраза към Русия му изпотява стъклата на очилата, не вижда по-далеч от $$, които получава от фондация "америка срещу България"! Не вярваме на уродите от сащ, нито на дементния джо бидон, нито на нанси пелоси, които въпреки китайските предупреждения да не се месят в Тайван, нанси пелоси нахлу там! Пак уродите от сащ чрез агресия водят всичко до военни кофликти, винаги са такива!
  • -2
    3
    Bonkerz
    Димитров може да е всякакъв, но КОНКРЕТНО в статията кое от казаното не вярно? Путин от 2014 г. планира икономическа война срещу Европа и с нашите пари строи ракети и ги насочва към нас. Взриви сума ти складове с боеприпаси у нас и в Чехия със загинали хора, взриви и самолета на полския президент Лех Качински през 2010 г. Край Смоленск, където загинаха 96 полски политици почели клането край Катин, където тераруските избиха 22000 полски военопленници. Преди дни взривиха и затвор с украински войници, където загинаха над 50 души и над 100 ранени. Използвана е забранената термобарична бомба. Вярвайте на Пуциян...
  • -2
    2
    потрес!
    Не, наглец долен, N 1, безродник - "интернационалист" и национален предател! Българският народ трябва да знае твоето име, та който те срещне по улиците да те заплюе и да бяга като от чумав! Така, както се бяга от национални предатели - лакеи на кремълския масов убиец! В България нищожество неграмотно, няма "русофоби", но има путинофоби и всеки нормален българин, както целият свят, трябва да заклеймява, да мрази и да презира свирепото кремълско чудовище!
  • -1
    1
    ''''
    Този е краен русофоб/българофоб, обрекъл България, българския бизнес и българските граждани на колапс! Този русофоб/българофоб е виновен затова заедно с ристюфците, мирчефците, про100$$ к!р0, @сен ф@силеф, атанасофците и банкянската тиква - България! Българското общество трябва да знае имената на българофобите/русофобите, обрекли България, българския бизнес и обществото на глад, мизерия и социален разпад!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари