Мартеничките поскъпват двойно

0
Търговци изкарват до 8 бона за три седмици от мартеници
Търговци изкарват до 8 бона за три седмици от мартеници Снимка: Русе Арт

Търговци изкарват до 8 бона за три седмици от мартеници

Пижо и Пенда ще са двойно по-скъпи тази година, заявиха търговци, цитирани от „Телеграф“. Причината е драстичното увеличение на стоките от Китай, откъдето основно се внасят материалите за направата на българския символ.

Също така има ръст на цените и при българските прежди заради инфлацията, по-скъпите горива, енергия и други, посочиха производители. Ива Стоева от София, която изработва мартеници, разказа, че има доста останали прежди и мъниста от миналата година, затова не възнамерява да увеличава цените, въпреки че материалите са скочили. Например преждата от 3 лева стана 3,50 лева, а мънистата и орнаментите за гривни са се увеличили с по 10-15 ст. бройката, коментира Ива.

Онлайн магазините вече са завишили цените и предлагат комплекти от 10 броя гривни срещу 10-12 лева. Най-евтините мартеници от типа усукани конци струват 3 лева за 10 броя.

Тази година немалко са търговците от Кюстендил, които са решили да продават мартенички в социалните мрежи. Така хем не плащат наем, хем не са изложени на студ, а в същото време се радват на интерес.

Явно и търговията с мартеници си мина в социалните мрежи. Младите си купуват за всички роднини и приятели наведнъж. Правят им отстъпка и така си избиват доставката. При нас няма как да продаваме мартениците по-евтино, тъй като имаме разходи за наем, купували сме материали, а за труда да не говорим“, разказва друга възрастна жена от Пиперков чифлик.

Коронакризата не подмина и Баба Марта в Кюстендилско. Репортерска проверка установи, че са издадени 66 разрешителни за продажба на мартеници. „Определено се наблюдава по-малък интерес и от страна на търговците. Цената в Кюстендил за наемане на площ за продажба е 1,50 лв. за кв. м, а в началото на март е 3 лв. на кв. м“, коментираха от общинската администрация.

Вече са факт и първите търговци, които предлагат ръчно изработени мартеници. „Плетем гривни, гердани, пръстенчета, купуваме брошки и тях украсяваме, за да са красиви дамите. Аз лично ги изработвам от ноември. Очаквах хората да ги търсят повече, но уви. През днешния ден съм продала само 5. Купуват ги хора, които имат близки и роднини в чужбина, на тях ги изпращат, иначе дори повечето хора не се спират по сергиите, няма го онова настроение от предишни години“, твърди 63-годишната леля Петя, която години наред продава мартеници в центъра на Кюстендил.

Тя е категорична, че както във всяко нещо, така и при червено-белите символи си има мода. Тази година отново ще се наблегне на Пижо и Пенда, на детските анимационни герои, както и на гривните с надпис на имена.

47 търговци, част от които притежават и майсторски свидетелства, са заявили желание да разкрият щандове за мартеници на центъра в Казанлък. Първите шест търговци са разположили своята стока край централния градски площад „Севтополис“ в близост до две от емблематичните за Града на розите скулптури -Тракийката и Японката.

Очаква се до дни свой щанд да разкрият и децата от село Шейново, които от няколко години представят изработени от тях автентични мартеници. Според общинската администрация броят на щандовете е почти с една трета по-голям от предходни години. В Стара Загора традиционният конкурс - изложба за изработка на мартеница "Баба Марта бързала, мартенички вързала", предстои, желаещите да участват деца могат да го сторят от 22 февруари, а откриването на изложбата с наградените ще бъде на 1 март.

Огромен интерес към наемане на общински площи в Пловдив заради мартениците отчитат местните власти. До 3 февруари само от район "Централен" са издали 50 разрешителни за поставяне на сергии за продажба на Пижо и Пенда, като цената варира в зависимост от зоната и е от 1 до 2,50 лв. с ДДС на кв. метър.

От 100 до 150 лева струва наемът на място за продажба на мартеници в Бургас. Цената зависи от срока на договора и от площта, която сергията заема. Повечето наемат място за сергия за три седмици. Има и такива обаче, които плащат за цял месец.

"Продажбите зависят най-вече от мястото. Ако има поток от хора, търговията върви и от една сергия може да се изкарат 2000-3000 лева. Ако обаче мястото е по-забутано, оборотът е 1000-1500 лв.", казват хора от бранша.

В София пък цената за поставяне на маса с мартеници на пазара в жк „Младост“ е 1,36 лв. на квадрат. А от продажбата може да се изкарат около 5000-8000 лв., разкриха търговци, които изработват българския символ.

Мартенският базар в Русе отваря на 14 февруари

Мартенският базар в Русе ще отвори на 14 февруари. Мартенички ще се продават в 30 къщички, разположени на площад „Свобода“ пред Съдебната палата. Четири от тях ще бъдат предоставени безвъзмездно на организации, събиращи средства за благотворителни каузи. Регионалният исторически музей в Русе подготвя кратък етнографски филм за различните техники при изработване на мартеници. Видеото се реализира благодарение на проекта „Мартеници и съвременни първомартенски практики – дигитализация и споделяне“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Във филма майсторът от „Дунавската задруга на народните художествени занаяти“ в Русе Мария Браткова ще покаже усукване на червено-бяла нишка с допълнително преплитане на вълна в други цветове – синьо, зелено.

Нова мода: Садим червено-бели брошки, поникват маргаритки

Новост в Бургас тази година са мартениците за посаждане. Те се изработват изцяло ръчно от естествени разградими материали и струват по 4 лева бройката на дребно. Продуктът се предлага на пазара от марката "Морски знаци“ на Общинско предприятие „Туризъм“ към Община Бургас. Мартениците за посаждане са тип "брошка", в която са вградени истински семена.

"Изработени са от ръчно направена хартия с вложени в нея семена. Когато дойде моментът да свалите своята мартеница, може да я засадите и от нея ще поникне прекрасно цвете", обясниха от общинското предприятие. Мартениците са с форма на сърца и различни морски мотиви, а вложените в тях семена са смес от маргаритка и газания – летен гербер. Сред по-интересните мартеници и тази година остават трицветните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Лора
    Ами няма да ги купуваме!Ще гледаме!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари