Мартенички украсиха селата в община Ценово

0

Баба Марта от ранни зори тръгна по улиците на Караманово

Във всички населени места на община Ценово спазиха стародавната традиция по закичване с мартеници. В навечерието на Баба Марта символите на пролетта украсиха централните части на селата.

Облечена в народна носия Баба Марта от ранни зори тръгна по улиците на Караманово. Една от първите спирки на „старицата“ беше кметството на селото. Тя раздаде ръчно изработени мартеници и благослови служителите да са живи и здрави и да работят в името на местното население. Всички минувачи по улиците бяха закичени с оплетени червено-бели пролетни символи. За броени минути бяха раздадени повече от 200 мартеници. Една от Децата от детската градина с нетърпение очакваха да пристигне Баба Марта. Малките палавници бяха подготвили програма от песни, танци и стихотворения, посветени на пролетта. Емоционална бе срещата и в местното училище. В центъра на селото двуметрови фигури на Пижо и Пенда придават допълнително празнично настроение, а по клоните на едно от дърветата са закичени повече от 100 мартеници.

Във фоайето на НЧ „Христо Ботев“ в Ценово бе подредена изложба с мартеници, изработени от ученици. Повечето от пролетните символи са изработени от естествени или рециклирани материали. Победителите в конкурса за най-атрактивна мартеница получиха награди.

И Джулюница осъмна с празнична премяна. Мартенското дърво в центъра на селото беше обвито с бели и червени конци, а по клоните бяха закичени мартенички. Във фоайето на читалището експозиция разказваше за една от най-стародавните български традиции.

Празничното настроение завладя и Долна Студена. Възпитаниците на детската градина изнесоха спектакъл, посветен на Баба Марта. В центъра на селото са монтирани и двуметрови мартеници.

Доброволци украсиха като Пижо и Пенда дървета в парка на Новград. Баба Марта спази традицията и от ранна утрин закичваше с ръчно изработени мартенички всички минувачи. Тя посети кметството, детската градина и училището, където благослови всички да са здрави, бели и червени, румени и засмени.

Във всички населени места на общината тържествено беше отбелязан и Денят на самодееца, който се чества също на 1 март. В деветте читалища са регистрирани близо 40 самодейни състава, певчески групи и танцови ансамбли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари