Мароко очаква помощ след катастрофалното земетресение

0
Броят на загиналите нарасна до 2122 души, а 2421 души бяха ранени
Броят на загиналите нарасна до 2122 души, а 2421 души бяха ранени Снимка: AFP / Getty Images

Броят на загиналите нарасна до 2122 души, а 2421 души бяха ранени

Оцелелите от най-смъртоносното земетресение в Мароко от повече от шест десетилетия насам се опитват да намерят храна, вода и подслон, докато издирването на изчезналите в отдалечени села продължава, а броят на загиналите над 2100 души вероятно ще нарасне още повече.

Много хора прекараха трета нощ на открито след земетресението с магнитуд 6,8 по Рихтер, което стана късно в петък. Работниците по оказване на помощ са изправени пред предизвикателството да достигнат до най-засегнатите села във Високия Атлас - пресечена планинска верига, където селищата често са отдалечени и където много къщи се срутиха.

Броят на загиналите нарасна до 2122 души, а 2421 души бяха ранени, съобщи държавната телевизия. Мароко заяви, че може да приеме предложения за помощ от други държави и ще работи за координирането им, ако е необходимо според държавната телевизия, предаде БГНЕС.

Щетите, нанесени на културното наследство на Мароко, станаха още по-очевидни, след като местните медии съобщиха за срутването на важна от историческа гледна точка джамия от XII век. Земетресението е нанесло щети и на части от стария град на Маракеш, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

В Мулай Брахим - село на 40 км южно от Маракеш, жителите описват как са изкарали мъртвите от развалините с голи ръце. На склона на хълма с изглед към селото жителите погребали 45-годишна жена, която загинала заедно с 18-годишния си син.

Докато събирал вещи от повредения си дом, Хюсеин Аднайе казал, че вярва, че наблизо все още има хора, погребани в развалините.

"Те не получиха необходимото спасение и затова умряха. Аз спасих децата си и се опитвам да им осигуря завивки и нещо, което да облекат от развалините на къщата", казва Аднайе.

Ясин Нумгар, 36 г., се оплака от недостиг на вода, храна и електроенергия и заяви, че досега е получил малко правителствена помощ.

"Загубихме всичко, цялата къща", каза Нумгар. "Искаме само правителството да ни помогне".

По-късно от камион бяха разтоварени чували с храна, което според местния служител Мухамад ал-Хаян е било организирано от правителството и организации на гражданското общество.

Според служителите в малката клиника на селото са били докарани 25 тела.

Много от къщите са построени от кални тухли и дървен материал или от цимент и дървени блокове, затова постройките лесно се рушат. Това е най-смъртоносното земетресение в Мароко от 1960 г. насам, когато според оценките са загинали най-малко 12 000 души.

В тежко пострадалото село Амизиз жителите наблюдаваха как спасителите използват механичен багер за срутване на къща.

"Търсят един мъж и сина му. Единият от тях може би все още е жив", казва Хасан Халуш, пенсиониран строител. В крайна сметка екипът е намерил само тела.

Армията, мобилизирана да помогне на спасителните операции, организира лагер с палатки за бездомните. Тъй като повечето магазини са повредени или затворени, жителите се затрудняват да си набавят храна и консумативи.

Епицентърът на земетресението е бил на 72 км югозападно от Маракеш - град, обичан от мароканците и чуждестранните туристи заради средновековните си джамии, дворци и библиотеки, богато украсени с ярки мозаечни плочки сред лабиринт от розови улички.

В неделя правителството съобщи, че е създало фонд за пострадалите от земетресението и че подсилва екипите за търсене и спасяване, осигурява питейна вода и раздава храна, палатки и одеяла. Световната здравна организация съобщи, че повече от 300 000 души са били засегнати от бедствието.

Испания съобщи, че в Мароко са пристигнали 56 полицаи и четири кучета, а втори екип от 30 души и четири кучета е на път за там. Великобритания заяви, че в неделя ще изпрати 60 специалисти по издирване и спасяване и четири кучета, както и екип за медицинска оценка от четирима души. Катар също изпраща екип за търсене и спасяване, който вече е в Мароко.

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази своята "тъга от загубата на човешки живот и разрушенията", причинени от земетресението.

"Готови сме да предоставим всякаква необходима помощ на мароканския народ", заяви Байдън на пресконференция в Ханой, Виетнам.

Американски служител заяви, че малък екип от експерти по бедствията, изпратен от САЩ, е пристигнал в Мароко в неделя, за да оцени ситуацията.

Франция заяви, че е готова да помогне и очаква официално искане от Мароко.

Други страни, които предложиха помощ, бяха Турция, където при земетресенията през февруари загинаха над 50 000 души. До неделя турският екип все още не беше отпътувал.

"Следващите два-три дни ще бъдат от решаващо значение за намирането на живи хора, затрупани под развалините", казва Каролин Холт, глобален директор по операциите на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

Холт заяви, че международната система за помощ очаква от Мароко искане за помощ, като добави, че това не е непременно необичайно, тъй като правителството оценява нуждите на страната.

Папа Франциск отправи молитви и изрази солидарност с жертвите и пострадалите от бедствието.

Мароко обяви тридневен траур, а крал Мохамед VI призова в джамиите в цялата страна да се отслужат молитви за загиналите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари