Мария Спирова: Има ли приоритети тази държава и къде са?!

1
Абсолютно немислимо е държавата все още да е на етап бюрократично планиране. Защото гражданският ентусиазъм е прекрасен, но токът е с пари
Абсолютно немислимо е държавата все още да е на етап бюрократично планиране. Защото гражданският ентусиазъм е прекрасен, но токът е с пари Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бежанците са приоритет. Деца, старци, бременни жени, новородени, хронично болни без лекарства, измръзнали и в шок. Искам да знам в подробности, на ежедневен брифинг, какво се прави за тях и как се урежда престоят им

Докато Кирил Петков разговаря с Митрофанова (????), за да й даде още един повод да избълва публично гнусната си пропаганда [наистина не ли може да проумее, че с терористи не се преговаря, не са ли му достатъчни тези от "Възраждане"?] добралите се до България украински бежанци могат да останат на улицата, защото Министерски съвет още обмисля как субсидира хотелите, които са ги настанили. Да не говорим, че сумата от 40 лв. на човек на ден, която се съобщава по медиите, е приложима само за тези, които официално са поискали убежище, а в момента това са по-малко от стотина от вече над 20 000 пристигнали.

Няколкото неправителствени организации, които поеха задължението да координират настаняването на бежанци, нямат достатъчно средства и нямат институционална подкрепа - а ситуацията е спешна, хипердинамична и не може да чака някой да се наумува. Тези старци и деца не могат да чакат!

Има ли приоритети тази държава и ако да, къде са и какви са?

Доброволци, които не са спали от дни, кръстосват на собствени разноски със собствен превоз огромни пространства. Сноват между молдовско-румънската граница, словашката, полската и изнемогващите пунктове между Украйна и Северозападна Румъния и прибират старци, жени, деца, бебета, дори котки и кучета.

Телефонът ми пари в ръцете.

Съобщих за украинци от български етнически произход, заклещени от войната в Приморск и Житомир на украинското консулство в София, защото там ми вдигнаха. С консулството в Одеса не пробивам. Вече знам повече за връзките между Кишинев, Джурджулещи и Галати, страноприемниците по селата край Яш и хостелите край гара Букурещ Норд, отколкото знам за себе си.

И защо?

За да завлечем едни изнурени и уплашени хора от едно нещастие към друго?

Сериозно, ясно ми е, че е нелека участ да управляваш страна като България в този момент. Обаче не искам да знам нищо за Митрофанова - тя никому не е и не бива да е приоритет. Бежанците са приоритет. Деца, старци, бременни жени, новородени, хронично болни без лекарства, измръзнали и в шок. Искам да знам в подробности, на ежедневен брифинг, какво се прави за тях и как се урежда престоя им и грижата за тях на високо ниво.

Нямаме време да се суетим, мина повече от седмица. Абсолютно немислимо е държавата все още да е на етап бюрократично планиране. Защото гражданският ентусиазъм е прекрасен, но токът е с пари.

Хиляди украинци дойдоха и още ще дойдат - според ОНН това е най-голямата и най-бързо движещата се бежанска вълна от Втората световна война насам. Над един милион украинци прекосиха границата с Полша от началото на войната преди десет дни. Бежанците, достигнали до нас, са несравнимо малка част от трагичния екзодус от Украйна и имат нужда от и право на сигурен подслон и надежден достъп медицинска грижа, а за тези неща е нужен организиран държавен ресурс.

Мария Спирова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    човек
    Наистина е човешки и затрогващо написано. Но това е България. Не е Полша или Словакия. Вчера имаше една снимка, която завинаги ще остане в паметта на всички ХОРА. Пиша хора с големи букви, защото само те ще го разберат. Снимката с оставените детски колички от полските майки за майките от Украйна. Браво на полските жени. Браво на Полша. Жените още веднъж показаха, че са повече хора от нас мъжете. Само една майка може да разбере болката на друга майка. Само една майка може да разбере страха в едно дете. Все още ли мъжете се считаме за по-силния пол и по-превъзхождащия пол??? Eто и сега чувам едно младо момиче от българско село дарява цялата си стипендия - за отличен успех и социална, абсолютно всичко дарява за хората в нужда. както и още нейни състуденти. Браво Те вече са получили своите дипломи - ДИПЛОМА ЗА ЧОВЕЧНОСТ
  • -6
    1
    русенец
    Браво Мария, перфектно написано. Трябва да помогнем на този славянски народ. Братя, славяни сме. Трябва да спасим всеки, който е прогонен от дома си, всеки който има и най-малка заплаха за живота му и здравето му. Другото е свинщина, другото е изродщина, другото е нацизъм. Нали се сещате за кого говоря, за всички, които оправдават действията на Путин. Вече няколко пъти казвам, че сега вече се разбра, защо в руската армия по заповед на Шойгу не се включват жени. Защото няма жена, която да стреля и убива семейства и деца по време на придвижване по хуманитарен коридор, уж даден от собствената им армия. Това не са хуманитарни коридори. Чисто и просто Путин, понеже се притеснява от евентуална партизанска война иска да изкара по улиците всички украинци и да ги избие.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари