Мария Капон за фразата „арбайт махт фрай”

0
Ако използваш думите непредумишлено, не се предвиждат законови санкции, обяснява Капон
Ако използваш думите непредумишлено, не се предвиждат законови санкции, обяснява Капон Снимка: Фейсбук

Политикът Мария Капон подобно на колегата си Слави Трифонов се възмути от думите на премиера "свободата те прави свободен"

Ето какво пише тя в личната си фейсбук страница:

"Каква простотия е да се разхождаш по време на хуманитарното бедствие, което си създал, като возиш лекари да гледат мантинели и пътища? Как може шеф на болница и Министър на здравеопазването да позволят да бъдат подложени на това унижение?

(https://www.economic.bg/.../angelov-i-baltov-obsydiha...)

И накрая, работата те прави свободен в Аушвиц... „Арбайт махт фрай ( да не дразним машините на фейса) - е заглавие на роман на немски писател националист Лоренц Дифенбах от 1872 г. През 1928 г. правителството на Ваймарската република използва фразата в качеството на лозунг на програмите за намаляване на безработицата.

Фразата „арбайт махт фрай” ( написано така, заради рестрикциите на фейса) често се използва извън историческия контекст. Не се предвиждат законови санкции при непредумишилено използване на фразата.

Но ние сме в концлагер в момента, предизвикан от липсата на здравна система, хората бедстват..., и някак в присъствието на Министъра на здравеопазването, разхождащ се по магистрали и около мантинели, фразата си звучи цинично и навява тъмнина!

Надпис на Гестапо-затворът в лагера Терезин

Лозунгът е поставян при входовете на много от концентрационните лагери. Използването му на входовете е наредено от SS генерал Теодор Айке, инспектор на концлагерите и втори командант на концлагер Дахау.

Лозунгът все още може да бъде видян на няколко места, включително на входа на Аушвиц I, където е поставен след нареждане на командант Рудолф Хьос.Точно тази табела е направена от лагерниците, включително Ян Ливач. В надписа се съдържа обърнато наобратно „B“, което се интерпретира като акт на неподчинение от затворниците, които го правят. Това е силата на духа и свободата в неподчинението към диктатора във всякаква форма!

И още нещо...

https://www.segabg.com/.../lyuti-napadki-letyat-mezhdu...

#оставкатаенеизбежна"

 

/p>

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари