Mания разтресе българското Черноморие! Търсят бисери в морето

4
Перлите струват от 500 до 3 милиона долара
Перлите струват от 500 до 3 милиона долара

Ловци на бисерни миди се появиха на юг от Бургаския залив. Манията е от това лято, а пасажите с ценните миди са се появили още преди година, пише "Черноморски фар".

Това съобщиха професионални гмуркачи, които се занимават с рапанджийство. Един от тях е Пламен Стоянов от Поморие, който е на 45 години и от почти три десетилетия се гмурка, за да лови рапани.

"Още през месец септември миналата година някои от колегите случайно попаднаха на бисерна мида. Слухът се разчу много бързо и мераклиите за подобен улов станаха много. Тогава обаче идващата зима е попречила да се извадят още бисерни миди. Това лято обаче беше страшно. Идваха хора от цяла България, за да търсят мидата. Повечето от тях я търсеха на юг от Бургас, защото така им бяха казали" - коментира Пламен. Той уточни, че през миналата година бисерната мида е била извадена в района на Созопол. Според него по крайбрежието има бисери, но те не са много. Слуховете обаче са увеличили мащабите и вече се носят легенди, че в морето има много бисери.

Черно море по принцип няма много бисерни миди, но се намират. Аз съм хващал за 30 години две такива. Хората обаче са жадни за сензации и съкровища и ламтят. Заради това и всякакви гмуркачи решиха да търсят мида. Доколкото знам, са хванали няколко бисера, но само толкова. Ако искат да ловят много бисерни миди, могат да отидат в Червено или Арабско море, както и в архипелазите на Индонезия. Тук добивите са ниски, още повече, че рапаните в последните десет години буквално смляха мидите и техния брой е намалял драстично" - коментира още опитният ловец гмуркач.

През лятото ловците на бисери са се разделили на три групи. Едната е търсела миди около Созопол, другата край Китен, а третата – в най-южните краища около Ахтопол и Синеморец. Въпреки усилията им обаче, уловът е бил по-скоро символичен.

Перлите струват от 500 до 3 милиона долара

Естествените перли не надвишават 10 мм, докато култивираните са с диаметър 12-18 мм. Най-скъпите естествени перли са с розов и синкав оттенък. Другите цветови оттенъци са златист, сребрист, зелен, черен, съществуват и перли в цветовете на дъгата. Най-много розови и жълти перли се образуват в японската бисерна мида акоя. Мантията й съдържа жълти пигменти и затова перлите са обагрени в жълто. Черните перли пък се образуват в миди, обитаващи тропическите води на Тихия и Индийския океан. Когато в бисерната мида попадне органично вещество, перлите стават сини. Те струват от 500 до 800 хиляди долара, в зависимост от оценката и качествата им. Има и редки екземпляри, които се оценяват на 3-4 милиона долара.

Най-известните видове перли са: "akoya" – култивирани в солена вода перли, отглеждани в Япония; "conch" – произвеждат се от големи морски охлюви, нямат обичайния за перлите блясък, а външността им наподобява порцелан, от тях най-ценни са розовите; "blister" – куполообразни перли, образувани близо до ръба на черупката на мекотелото; "oriental" – общ термин за естествени соленоводни перли, произвеждани от миди в Персийския залив, край бреговете на Индия, Цейлон и в Червено море.

Най-големият открит до момента бисер се пази в Британския музей в Лондон – той тежи 434 карата. Има форма на удължена капка с дължина около 5 см, а повърхността му е бяло-розова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари