Мъничката Мартина се радва на прегръдките на мама в семейната стая в болница "Канев"

2
Бебето, тежащо едва един килограм при раждането си, вече е наддало цели 750 грама
Бебето, тежащо едва един килограм при раждането си, вече е наддало цели 750 грама Видео: БНТ

Отделението по Неонатология в Университетската болница "Канев" в Русе вече има семейна стая за недоносени бебета. В нея майките ще могат да се грижат за децата си, да ги кърмят и да осъществяват т.нар. "кенгуру-грижа". Това е възможност за плавен преход в отглеждането на бебето от болнична към близка до семейната среда.

Русе е петият град, в който фондация "Нашите недоносени деца" прави дарение, за да се открие стая, в която майките могат да полагат грижи, след като бебета им са изведени от кувьозите, информира БНТ. Заради малките им размери - понякога недоносените бебета се раждат с тегло под 1 000 грама, родителите се страхуват да пипнат, да ги прегърнат. А майчината ласка е много важна за тяхното развитие.

Д-р Лиляна Ташкова - началник Отделение неонатология - УМБАЛ "Канев": Предразполагаме майката към контакт с бебенцето. Постепенно, но сигурно, тя свиква със своето детенце. Вече не се страхува.

Мартина е родена на 11 юли с тегло един килограм. За месец и половина тя е наддала със 750 грама и вече е поставена в термолегло. За майка й Ралица Никифорова това е първият ден, в който може сама да се грижи за детето.

Ралица Никифорова: Невероятно е, че има възможност това да стане в такава приятна обстановка, и винаги мога да разчитам на подкрепата на лекарите и на сестрите. Да съм спокойна, когато наближи моментът за изписване на детенцето.

За първите 6 месеца на годината в Университетската болница "Канев" са се родили 61 недоносени бебета, което е 10% от общия брой новородени. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Има такава легенда, че много рано сутрин и много късно вечер стените са по-меки за бор-машината.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари