Еманюел Макрон договаря дизеловото гориво с лидера на ОАЕ в Париж

0
ОАЕ се превърнаха в ключов партньор на западните държави
ОАЕ се превърнаха в ключов партньор на западните държави Снимка: EPA-EFE

ОАЕ се превърнаха в ключов партньор на западните държави

Френският президент Еманюел Макрон прие на обяд в Париж президента на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, като в официалните им разговори беше включено увеличаването на доставките на дизелово гориво, предава NEWS WIRE.

ОАЕ се превърнаха в ключов партньор на западните държави, които се борят за енергийни доставки по целия свят, за да заменят вноса от засегнатата от санкции Русия.

Шейх Мохамед беше на първото си държавно посещение в чужбина, откакто встъпи в длъжност през май след смъртта на своя полубрат.

Очаква се посещението да завърши с "обявяването на гаранции, дадени от ОАЕ за количествата на доставките на въглеводороди за Франция", обявиха от кабинета на Макрон преди визитата. Сделката ще обхване по-специално дизеловото гориво, което ОАЕ не доставят в момента.

Франция се стреми "да диверсифицира източниците си на доставки в контекста на конфликта в Украйна", допълни източникът от Елисейския дворец, визирайки санкциите на ЕС върху руския петрол.

Решението на шейх Мохамед да направи първото си официално посещение във Франция "е осъзнато и отчита историческите връзки между двете страни, но и потенциала за още по-голямо сътрудничество и растеж с Франция", заяви в петък неговият дипломатически съветник Анвар Гаргаш.

"ОАЕ са решени да останат надежден партньор и източник на енергия", добави той.

"В продължение на 40 години продавахме нашия петрол на Далечния изток, а сега го насочваме към Европа в този период на криза."

Посещението на президента на ОАЕ във Франция се състоя след първата обиколка на Джо Байдън в Близкия изток като президент, която включваше посещение в Саудитска Арабия за разговори в областта на енергетиката.

Макрон и Байдън бяха чути да говорят за енергийните доставки от Близкия изток по време на срещата на върха на Г-7 в края на юни в Германия. Макрон каза на Байдън, че е разговарял с шейх Мохамед, който е казал, че е достигнал "максимума" по отношение на производството на петрол, но че саудитците имат известен свободен капацитет.

След обяда си с Макрон шейх Мохамед ще бъде почетен гост на вечеря в бившия кралски дворец във Версай край Париж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    русенец
    То и Байдън докладва, че е договорил нефт със Саудитска Арабия, ама властите там го отрекоха. Сега Макарона се пробва да се прави на политик в района, ама не вярвам да успее. Защо не взема газ и нефт от Алжир? Бивша френска колония е и е от другата страна на гьола. А, може би защото изобщо не кльопат французите и си спомнят общото минало.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари