Майонезата е кулинарно зло, внимавайте с руската салата

0
Майонезата, популярна сред много хора, има доста скандална репутация
Майонезата, популярна сред много хора, има доста скандална репутация

Майонезата, популярна сред много хора, има доста скандална репутация

Повечето диетолози смятат, че майонезата е "кулинарно зло" заради високото си калорично съдържание. В интервю за в. "Известия" диетологът Анна Мелехина обяснява как да намалим вредата от любимия сос.

Съставът на майонезата е достатъчно безвреден - той включва яйца, растително масло, горчица, оцет, захар и сол, казва Мелехина. Сосът няма да навреди на организма, ако се използва в малки количества, казва тя.

Майонезата не е толкова калорична, колкото други салатни дресинги – например растително масло, продължава диетологът. Сто грама майонеза съдържа средно 600 калории, а същото количество олио - 900 калории. Съдържанието на мазнини в традиционните видове майонеза е 67%, а съдържанието на мазнини в растителното масло е 99%, допълва тя, цитирана от БГНЕС.

"Възприемаме салатите като предястие, последвано от основно ястие. Въпреки това, руската салата като състав и калории вече е основно ястие. За по-добър вкус би било добре в нея да добавите повече зеленчуци и да пропуснете колбасите", съветва диетологът.

"Ако желаете да намалите калоричността на майонезата можете да я смесите с кисело мляко в съотношение 50/50 или с обезмаслена заквасена сметана (10-15%). Ако ви харесва вкусът на майонезата, можете да я комбинирате с лимонов сок, кетчуп и други сосове, което ще създаде по-ярък букет от вкусове и, което е най-важно, ще намали, дори и малко, калорийната ѝ стойност" - препоръчва Мелехина.

Майонезата е противопоказана за хора, които са алергични към съставящите я продукти. Освен това сосът трябва да се избягва при някои стомашно-чревни заболявания. Не трябва да се пренебрегва дискомфортът, който може да се появи след ястие, залято с майонеза, казва диетологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари