Майката на занемарените близнаци се барикадира в дома си

0
Стефан е в кома, а Габи е с атрофирали мускули
Стефан е в кома, а Габи е с атрофирали мускули Снимка: кадър БНТ

Майката на занемарените до безобразие 3-годишни близнаци Габриела и Стефан – Иванка Стефанова се барикадирала в дома си в Пловдив, след като излезе от ареста.

С нея не могат да установят контакт нито социалните, нито полицията, нито бабата на децата й по бащина линия. Стефанова не вдигала телефона си и не отваряла на многократните и настойчиви позвънявания и потропвания по входната врата на жилището си. Това каза на извънреден брифинг шефката на „Социално подпомагане” в Пловдив Надя Танева.

Барикадирала се е и не можем да я открием. На няколко пъти колеги я търсиха на адреса й. Предполага се, че е вътре, но не отваря. До края на деня днес (б.р. 21 февруари), ще се опитаме да я намерим с помощта на полицията”, каза Танева, предаде Монотор.

Иванка Стефанова бе арестувана на 18 февруари вечерта, когато завела децата си в Спешното приемно отделение на УМБАЛ „Св. Георги”. Състоянието на Стефан било изключително тежко. Момченцето било изпаднало в дълбока кома след удар по главата. Лекарите се усъмнили, че децата са пребити и подали сигнал в полицията. Пред разследващите майката твърдяла, че тежък гипсов орнамент от картина е паднал върху момченцето. Тя била задържана, но след 24 часа била освободена от ареста без да й бъдат повдигнати обвинения. Въпреки това срещу нея тече досъдебно производство заради окайващия и изключително занемарен вид на малчуганите.

И Стефан, и Габи били приети в болницата в тежко състояние. На 18 февруари били настанени в Клиниката по неврохирургия заради тежката травма на главата на момченцето. Още същата вечер Стефан бил опериран по спешност, но продължава и до днес да е в кома. Двете деца са родени през декември 2014г. и би следвало на тази си възраст да тежат най-малко 15 килограма. Вместо това теглото на Габриела, която е в по-добро състояние от братчето си, било едва 9 килограма. Момиченцето било с атрофирали от залежаването мускули. То не можело да ходи и да говори. На едното си око имало охлузване, което не е ясно дали е причинено от падналата картина, или от нещо друго. „За нас неглижирането също е форма на насилие”, е категорична Надя Танева.  Въпреки това, когато баба му по бащина линия, отишла в болницата, Габи разпознала своята роднина. Детето реагирало с усмивка и подаване на ръчичка на баба си, когато тя започнала да му пее песнички и да му говори мило. „Това показва, че детето разпознава своята баба, която се е грижела за него и за братчето му”, обясни Танева.

Бабата обяснила пред социалните, че до втората им година е виждала често близнаците. Майката Иванка й ги водела на гости в Стамболийски, където бабата живее и работи. Майката на биологичния баща Янко работи и не е в пенсионна възраст. Преди около година обаче нещо явно е станало в живота на Иванка Стефанова, която изведнъж прекратила всякакви контакти с бабата. Последната на няколко пъти ходела на адреса на внуците си в Пловдив, но майката не отваряла вратата. Не си вдигала и телефона. Защо бабата не е подала сигнал веднага в социалните, на този етап от разследването не е ясно. Самата баба твърдяла, че не знае защо Иванка е прекратила контакта с нея преди около една година. Според съседи, които са дали показания в полицията, от апартамента на Иванка и Янко преди месеци, се чували сериозни скандали. При един от тях майката крещяла на приятеля си да се изнася, а той й отвърнал, че ако го направи, ще вземе със себе си и децата. Дали той се е изнесъл, не е ясно, но със сигурност е заминал да работи по строителни обекти в Германия. Оттам пращал пари на Иванка, за да гледа спокойно децата им. Пари й пращала и неговата майка, заявила бабата пред социалните. За какво Иванка е харчела сумите, не е ясно, но съседи са виждали майката да се прибира от разходки с кучето и да носи пълни торби с продукти. В същото време след освобождаването си от ареста Иванка се оправдавала, че децата й са много слаби, защото не е имала пари да ги храни. Отново според съседи Иванка била забелязвана пияна. Вечерта, в която тя завела децата си на спешна помощ, също била пияна. Дрегерът на полицаите отчел 1 промил алкохол в кръвта й. Комшиите обаче не били виждали близнаците никога да бъдат извеждани на разходка. Те не чували от жилището нито детски плач, нито тропот на детски крачета. Затова не знаели, че вътре се отглеждат близнаци.  Когато били още съвсем малки бебета, хората виждали рядко майката да ги води навън, като ги носила на ръце. В полицията Иванка отговорила, че не извеждала близнаците навън, защото нямала количка и й било много трудно да ги носи.

Децата не били водени и при общопрактикуващия им лекар. Джипито не ги било виждало от май 2017г., но отново не е ясно защо медикът не е сигнализирал социалните или лично не е потърсил майката, за да й припомни да заведе децата на преглед.

На проведено съвещание тази сряда в „Социално подпомагане”, на което са присъствали служители на полиция, прокуратура и други институции, било решено, че най-добрата грижа за близнаците в момента, е медицинската. Затова Габриела и Стефан ще останат в болницата, докато не бъдат излекувани напълно. Ако състоянието на Габи е все така по-добро от това на братчето й, следващата седмица тя ще бъде преведена в Детска клиника. Там момиченцето трябва задължително да бъде с придружител. На този етап бабата от Стамболийски е изявила желание да стане придружител на внучката си, но ако все пак се откаже, то тази роля ще изпълняват или доброволци, или социални по график. За разлика от Габи, Стефан ще остане на лечение в Клиниката по неврохирургия и всички, които са ангажирани с казуса, се надяват момченцето да се възстанови. „Децата са родени без увреждания и искрено се надявам състоянието им в момента да не породи такива”, каза Надя Танева. Бременността на Иванка е била очаквана. Раждането на близнаците е било желано. Стефанова и приятелят й Янко живеели заедно от над 10 години, когато решили да имат деца. Явно появата на близнаци ги изненадала неподготвени, коментират техни близки. След раждането им се появили между родителите се появили първите искри, които прераснали в тежки скандали.

Бабата от Стамболийски е проявила желание да отглежда близнаците, но за целта трябва да пусне заявление до социалните. Междувременно обаче от „Социално подпомагане” са категорични, че първата стъпка след оздравяването на близнаците няма да бъде реинтегриране при родната им майка или даването им на бабата. Тъй като мъниците имат нужда от постоянни медицински грижи, може да бъдат настанени или в кризисен център с денонощни лекарски дежурства, или в професионално приемно семейство. Социалните призовават бащата Янко да се свърже с тях или направо да се върне в България. Те са правили многократни опити по телефона да се свържат с него, но или се включвал секретар, или някой им затварял линията. Майката на Янко всеки ден ходела в болницата в Пловдив, за да посещава близнаците, разказаха още социалните. Жената била много шокирана и меко казано възмутена от случилото се с внуците й и затова иска оттук нататък тя да поеме отглеждането им.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари