Майка на тризнаци: Болницата в Бяла е уникална, едно голямо благодаря!

4
Жената е сред пациентите с коронавирус в лечебното заведение
Жената е сред пациентите с коронавирус в лечебното заведение Видео: Русе Медиа

Майка на тризнаци е сред пациентите с коронавирус, които се лекуват в МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла.

Въпреки натоварения график на медиците в лечебното заведение, те намират време да помагат и по домовете чрез мобилния си екип. Погрижили са се и за трите малки деца на Ирена Николова от поповското село Водица.

Малко след като постъпва в болницата, жената разбира, че трите ѝ деца у дома, също не се чувстват добре. На място веднага е изпратен мобилният екип.

Аз дойдох с положителен тест, със симптоми, приеха ме, оттам децата ми и бабите, които ми помагат за отглеждането, вдигнаха температури. Директорът на болницата ми съдейства и те в момента са настанени в русенска болница. Бъдете живи и здрави всички, благодаря, едно голямо благодаря, болницата е уникална“, казва развълнувана жената, предава Русе Медиа.

Пациентката сподели за притесненията си. Мобилният екип отиде веднага до Водица, където бяха тризнаците й, двете ѝ баби – майка и свекърва, да ги вземат оттам, да ги тестват и съответно ги закараха на Русе, защото ние нямаме отделение за такива малки деца – 1 година и 9 месеца“, казва началникът на ковид структурата д-р Павлинка Георгиева.

Персоналът в болницата в Бяла е на предела на възможностите си. Още повече, че обслужва пациенти с коронавирус, настанени във фургони извън сградата.

Нашето ковид отделение е с 31 легла и последните 20-25 дни всеки ден са пълни всичките. Преди време бяхме направили фургоните, които да са изолатори, докато пациентите изчакват резултатите. В момента вече директно се използват за лечение на пациенти с ковид. И така използваме 42 легла при 31 нормативно определени. Това е пределът на възможностите на лечебното заведение. Легла може да има много, но леглата не лекуват, лекува персоналът, а той е на ръба“, обяснява прокуристът на болницата Димитър Димитров.

В лечението на пациентите няма разлика, тъй като фургоните са отзад, точно до вратите на отделението, близо са до персонала и до санитарните помещения. Обслужват се както всички останали пациенти, казва д-р Георгиева.

Наблюденията на д-р Георгиева са, че делта вариантът протича малко по-тежко, отколкото предишните варианти. „В началото бяха пациенти, които са си дошли от чужбина, най-вероятно там заразени, и щамът се разпространи много бързо. Отначало бяха по-млади хора, но след това те си заминаха и останаха заразените възрастни хора, които са тук. В момента 60 процента от пациентите са възрастни, над 80 години. Имаме имаме изнесени мобилни екипи за обслужване на пациенти по домовете. В момента имаме 5 лица – майка, баща, син, снаха и внук, които са вкъщи и се обслужват на място от персонал на самото отделение, тъй като момчето е с умствена изостаналост и не е възможно да стои в стационар. Единственото тук е, че ние нямаме за интензивно лечение, но след като ги преценим пациентите, ги препращаме в Русе“, обяснява д-р Георгиева.

Около 5-6 процента от хоспитализираните са ваксинирани, но при тях заболяването протича по-леко. Останалата част от настанените в болница не са си поставили ваксина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Служител на Български пощи с 40 години стаж залепи тапетите в къщи с език.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари