Магистралата Русе - Велико Търново ще струва над 20 милиона лева на километър

1
Последният лот от магистралата Русе - Велико Търново ще струва над 1,5 милиарда лева
Последният лот от магистралата Русе - Велико Търново ще струва над 1,5 милиарда лева Снимка: Областна администрация - Русе

Последният лот от магистралата Русе - Велико Търново ще струва над 1,5 милиарда лева

Индексацията на магистрала „Хемус“, която се строи по порочните инхаус договори, сключени с държавното „Автомагистрали“ по времето на ГЕРБ, ще мине с гласуването на бюджета за 2024 г. По предварителни оценки на Министерство на регионалното развитие (МРРБ) поскъпването ще е в рамките на 30%, коментира ресорният министър Андрей Цеков в интервю за BTV, цитиран от Economic.bg. Той обаче не спомена точна сума, въпреки че бе попитан.

Той още веднъж припомни, че строителните фирми, на които са превъзложени дейностите, претендират за неактуалност на цените. И допълни, че личното му наблюдение върху цените на желязото и бетона потвърждават констатациите им.

"Разковничето е Народното събрание да приеме изменение със Закона за бюджета, което да позволи актуализация.“

Припомняме, че в проектобюджета за магистралата има заделени над 233.6 млн. лв. Дали обаче цялата сума ще отиде за индексация, все още не е ясно. За последните 4 години магистралата глътна над 1.4 млрд. лв. Освен това при кабинета „Петков“ вътрешният министър Бойко Рашков разкри, че парите, дадени за строежа на лот 5, са изнесени в чували или са отишли за строителството на скъпи хотели.

По договор първите три участъка, които са в процес на строителство, трябва да са готови догодина. Цеков обаче заяви, че заради липсата на индексация има забавяне. По думите му строителството може да напредне значително догодина, ако се приеме поскъпването, но няма да бъде изцяло завършено. Изпълнението на участък 1 може да стигне 76%, на участък 2 – до 70%, а на участък 3 – до 40%.

"Биха могли до края на следващата година тези участъци да бъдат съществено напреднали.“

Прескъпата магистрала между Русе и Велико Търново

През уикенда Цеков и премиерът Николай Денков направиха първа копка на прескъпата магистрала Русе – Велико Търново. Строителството ѝ започна с първите 7,8 километра край Ценово.

"Имаме ясно договорени срокове за нейното приключване – 5 години от датата на откриване на строителната площадка.“

Цеков припомни, че първите два лота с обща дължина от 76 километра ще струват почти 1,5 млрд. лв., или около 20 млн. лв. на километър.

Цялата магистрала обаче ще излезе още по-скъпа. Министърът заяви, че догодина ще стартира обществена поръчка и за строителството на последния, трети лот – от Бяла до Велико Търново – с дължина около 56 километра. По думите му прогнозата е участъкът да струва над 1.5 млрд. лв. Това на практика означава, че той ще е дори по-скъп от първите два. По груби сметки километър от него ще струва над 26.7 млн. лв.

"Едва след като се избере изпълнител, ще се знае цената. Прогнозата е за над 1.5 млрд. лв.“

Министърът заяви, че магистралата трябва да бъде продължена и да стигне до „Маказа“. През 2024 г. ще се обяви и обществена поръчка за проектиране на доизграждането на магистралното трасе до магистрала „Марица“.

Той посочи, че е ще се проведе анкета за името на новата магистрала, като припомни, че едно от обсъжданите предложения за име на магистралата е „Янтра“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    22
    България
    Понеже всички плащаме за магистрали, искаме или не, поне да ги правят от железобетон както има такива в Румъния , останали от ВСВ. Нямат забележки за повече от 70 години. Не са мръднали.
  • 6
    21
    Факти
    Сумата, посочена от #16, е първото нещо, което Google показва, и не е вярна. 1. В сайта на агенцията пише следното: "6-lane Interstate Urban Highway would be $14.3 million per mile". Справка: https://www.artba.org/about/faq/ и изберете "How much does it cost to build a mile of road?". 2. Максималното общо допустимо тегло на камионите в САЩ е 80 000 паунда, или около 36 тона, не 100. Справка: https://shorturl.at/fqAQY Така казано, не знам дали 20 милиона на километър са много или малко, но важното е да бъде направена най-после.
  • 5
    20
    Ха-ха
    Абе, ГЛУПЕНДЕР, Толупа да не би да е наблюдател в това начинание? Или смяташ, че щом не е денонощно по телевизията няма нищо общо с тази кражба? Ама наистина си ГЛУПЕНДЕР.
  • -5
    19
    Глупендеров
    Май Бойко щеше да я е вече направил доста по-евтино! Глупостта и плюенето обаче са ни...приоритет!
  • 3
    18
    Владимир
    Ако е с качеството на останалите магистрали , по - добре да си останат с първата копка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари