Строежът на 6,5 км от магистралата „Русе – Велико Търново“ започва през октомври

7
Аутобанът ще струва около 20 милиона лева на километър
Аутобанът ще струва около 20 милиона лева на километър

Аутобанът ще струва около 20 милиона лева на километър

През октомври тази година може да започне строителството на малък участък от магистралата „Русе – Велико Търново“. Регионалният министър Андрей Цеков планира тази година да стартира и обществена поръчка за строителството на последния трети лот от магистралата – между Бяла и Велико Търново.

"Очакваме разрешение за строеж за първия участък, който е около шест километра и половина през месец октомври. Тогава ще може да се открие и строителна площадка. Що се касае до участъка от Бяла до Велико Търново, през тази година ще пуснем обществена поръчка за него“, заяви Цеков, цитиран от БТА.

Това не е първият обещаван срок за стартиране на строежа на магистралата. Бившият министър Иван Шишков обещаваше пред медии това да стане през септември тази година, но в същото време в отговор на депутатски въпрос посочи, че реалистичния срок е март месец 2024 г., когато трябва да приключи проектирането на участъците.

Припомняме, че магистралата е разделена на три лота. Обществената поръчка за първите два лота (участъка Русе – Бяла и обхода на Бяла с обща дължина от 76 км) бе стартирана още през 2020 г., но изпълнители бяха избрани едва през 2022 г.

Общата индикативна стойност на поръчката бе над 987 млн. лв. без ДДС, но при отварянето на ценовите оферти на фирмите стана ясно, че те значително я надхвърлят. Въпреки че двата избрани консорциума подадоха най-ниски ценови оферти, инженерингът на аутобана надскочи 1.5 млрд. лв., т.е. километър ще струва около 20 млн. лв.

Колко ще струва строителството на третия лот с дължина от около 57 км – от Бяла до Велико Търново – ще стане ясно, когато поръчката бъде обявена.

Изпълнител на участъка Русе – Бяла е ДЗЗД „Хемус-16320“, с партньори в обединението: „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД. Дължината на участъка е 40 км, като срокът за строителството му е над 5 години и 8 месеца.

Изпълнител на обхода на Бяла е ДЗЗД „АМ Русе Търново“, с партньори в обединението: „Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД. Дължината на участъка е 35.4 км., като срокът за изпълнение е около 5 години.

Ремонт и строеж на нови пътища

От началото на годината са разходвани едва 244 млн. лв. за основни ремонти и изграждане на нови пътища при предвидени в бюджета над 2 млрд. лв, коментира още Цеков. Това по думите му показва липса на планиране и на готови проекти, по които да се работи, както и липса на обществени поръчки, които да са възложени, така че да се осигури фронт.

"Нашата амбиция е първо да направим ясна програма за следващата година. До края на тази година ще бъдат обявени нови обществени поръчки за обекти за над милиард и половина лева за основни ремонти и изграждане на нова пътна мрежа, и след това ще си направим седемгодишната стратегия както законът го изисква“, добави министърът.

На въпрос какво се случва със строителството на магистрала „Хемус“, което до момента струва 1.4 млрд. лв., министър Цеков заяви, че „Хемус“ ще я има. Той отбеляза, че магистралата е започнала да се строи в разрез с всякакви норми на право и морал. По думите му в момента има ясна визия как може да се излезе от ситуацията.

"Сега бих казал, че имаме план, имаме една работна група, която очаквам до края на лятото да предложи решение така, че „Хемус“ да може да се строи и да се случи в рамките на следващите години.“

Припомняме, че ресорното ведомство разполага с 2.8 млрд. лв. за поддръжка и ново строителство на пътища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 22
    11
    Няма такава държава
    Някои извадки от публикацията: 1) Очакваме разрешение за строеж - т.е. още няма нищо; 2) Move да започне строителството - някога; 3) РеалистичнияТ срок е март месец 2024 г. - след горните две точки; 4) Срокът за строителството му е над 5 години и 8 месеца - ами 10, 20 , 30 години и т.н. са над посочените. Пример е Хемус, която вече 58 години (след 2 години ще има юбилей) се строи, но няма срок за завършване. Има такава държава - България
  • 17
    10
    Предлагам
    Предлагам, строежа на тази и други подобни непостроени магистрали да бъде даден на концесия, на международни компании с опит в строителството. Убеден съм че изведнъж цените на километър ще паднат минимум двойно. Качеството и подръжката ще са на ниво. Сроковете за строеж рязко ще се скъсят. Най важното парите за строежите ще са на инвеститорите, а не от българския бюджет. И без това основния трафик е транзитен.
  • 13
    9
    Мнение
    Еб@си 6 километра. Еб@си 20 мил. на километър. Еб@си крадците гербави нагли!!! Харватите за 800мил. какъв мост, произведение на изкуствотото направиха, тия крадци за 70% равен участък по 20мил. на километър???
  • 5
    8
    До 7
    С ориенталски манталитет си ти тролче, все пак господарите ти те надупиха на Пеевски, а той ясно с какъв манталитет е
  • -10
    7
    До 5
    Докато сме с ориенталски манталитет и подлоги на ТероруZZските окупатори ще сме на последно място в Европа! ФАКТ!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари