Мадрид поема контрола над Каталуния

0
Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария поема контрола над Каталуния от днес
Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария поема контрола над Каталуния от днес Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария поема контрола над Каталуния от днес, след като премиерът Мариано Рахой уволнени каталунското правителство, разпусна каталунския парламент и насрочи регионални избори.

От длъжност беше освободен и шефът на каталунската полиция "Мосос д'Ескуадра", когото Мадрид разследваше за подпомагане на сепаратистите, информира БНР. 

Каталунците, подкрепящи независимостта, празнуваха до късно по улиците на Барселона. Според Ернесто Мендоса отделянето на Каталуния е за добро. 

Обявяването на независимост не е лесно. Това е голяма стъпка напред, същото като да достигнеш пълнолетие. Предполагам, че ще ни струва скъпо, но мисля, че ще сме по-добре в дългосрочен план. Уверен съм, че правителството ни има добре обмислена стратегия, с която ще реши тези проблеми. 

Имаше и демонстрации в подкрепа единството на Испания. В Мадрид днес предстоят демонстрации в подкрепа на единството и защита на конституцията след като вчера Каталунският парламент одобри началото на процеса за независимост. 

Европейските и световни лидери осъдиха едностранното обявяване на независимост. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни написа, че никой в Европейския съюз няма да признае незасимостта на Каталуния.  Съединените щати обявиха, че смятат Каталуния за част от Испания и подкрепят мерките за запазване на страната силна и единна.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари