Любомир Каримански: Нашата икономика претърпява инфлационен шок

1
Цените на храните нарастват с темп от 21,3 процента, което е силно притеснително, коментира председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси
Цените на храните нарастват с темп от 21,3 процента, което е силно притеснително, коментира председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Снимка: КРОСС

Европейската комисия очаква инфлацията в България да достигне около 12% (11,9%) през 2022 г., което ще бъде двойно по-високо от самия ЕС

Този шок от инфлацията, който претърпява нашата икономика, ако не успеем да го овладеем, той ще бъде критичен и за приемането на България в еврозоната. Това каза при откриването на кръгла маса: Инфлация и икономически растеж. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – ползи, предизвикателства и рискове“ в Народното събрание председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански, предаде КРОСС. 

Тези теми би трябвало трябва да се дискутират доста по-често, особено за последната половин година, тъй като те са в основата за икономическия растеж на нашата страна и за възможността България да поеме по един доста по-прогресивен път в своята стопанска дейност. Инфлацията не е само привнесена, но има и елемент генериран вътре в страната, каза още Каримански.

Каримански отбеляза, че Европейската комисия очаква инфлацията в България да достигне около 12% (11,9%) през 2022 г., което ще бъде двойно по-високо от самия ЕС и еврозоната.

Цените на храните нарастват с темп от 21,3 процента, което е силно притеснително. Движещ фактор на инфлацията е нарастването на цената на газа със 138,8 процента на годишна база през април 2022 г., следвано от твърдото гориво и топлоенергията, коментира Каримански. При храните най-голямо увеличение е установено при животинските и растителните масла и мазнини (+43,6%), зеленчуците (+32,4%), хляб и зърнени храни (+23,8%), както и млякото и млечните продукти (+21,2%)“, допълни Каримански.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари