Любимката на поколения българи - Татяна Лолова на 85!

0
Още като малко дете Лолова е убедена, че трябва да бъде актриса
Още като малко дете Лолова е убедена, че трябва да бъде актриса Видео: Портретъ

Днес една от най-обичаните и известни български актриси празнува своя рожден ден.

На тортата тази година Татяна Лолова ще духне 85 свещички!

Още като малко дете Лолова е убедена, че трябва да бъде актриса.

Родена е в София в семейството на Желязко Лолов и Мария Тимофеевна Горбатенко. Майка ѝ е от руско-украински произход. За нея актрисата споделя, че била изключително опърничава и своенравна жена. Баща ѝ е счетоводител. Тя израства с многобройните истории, които баща ѝ разказва и с книгите, с които той я запознава още като дете. За съжаление, родителите на Татяна си отиват твърде рано и актрисата остава сама с брат си, който става войник.

Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г.

в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955 – 56 г. играе в Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 – 1989 г. е в театър "София", след което се завръща в Сатиричния театър през 1989.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. Лолова играе в спектакъла до 2017 г. В Театър 199 също играе в постановките "Старомодна комедия" от Алесей Арбузов и "Нищо не помня" от Артър Милър.

Тя е актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата. Въпреки хиперболата и иронията, използвани от нея при изграждането на образите, те са правдиви и въздействащи.

Член е на Съюза на българските филмови дейци (1987). Написва автобиографичната книга "1/2 живот". Голямата актриса е и носител на многобройни награди и държавни отличия. Сред тях са "Аскеер", "Любмимец 13", "Златен перперикон", "Златна бленда" и "Златна липа".

Татяна Лолова е жена с много лица - актриса, майка, съпруга, баба, свекърва, приятел, муза. Лолова е омъжена за Светослав Светославов от 1963 до смъртта му на 26 декември 2018 г.

Румен Радев поздрави актрисата за празника.

Президентът е изпратил поздравителен адрес на Татяна Лолова по случай рождения ѝ ден. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Неподражаемият Ви талант облагородява с присъствието си сцената, екрана и душите на всички Ваши съвременници", се посочва в писмото на държавния глава до Татяна Лолова.

Президентът е отбелязал, че изключителната роля на актрисата в българския културен и обществен живот е да възвръща и разпалва вярата ни.

"Ценност и необходимост за всички нас са Вашите незаменими послания, присъствие и пример!", е посочил още президентът в поздравителния адрес до Татяна Лолова.

Честит рожден ден на легендарната актриса!

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари