Любимецът на Ердоган ще бъде новият премиер на Турция

0
Йълдъръм се смята за един от най-големите застъпници на идеята на Ердоган за смяна на парламентарната република с президентска
Йълдъръм се смята за един от най-големите застъпници на идеята на Ердоган за смяна на парламентарната република с президентска

Транспортният министър Бинали Йълдъръм поема поста от Ахмет Давутоглу, информира 24 часа.

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) номинира министъра на транспорта Бинали Йълдъръм за свой лидер, съобщи Ройтерс. Според закона той поема и премиерския пост.

Йълдъръм ще наследи проевропейски настроения Ахмет Давутоглу, който се оттегли от управлението след разрив с президента Реджеп Ердоган. Кандидатурата на транспортния министър ще бъде гласувана на извънреден конгрес на партията на 22 май.

Според правителствени източници номинацията на Йълдъръм била утвърдена между петима кандидати, сред които Берат Албайрак - зет на Ердоган и енергиен министър.

“Искам да благодаря на досегашния партиен водач и министър-председател Ахмет Давутоглу”, каза Йълдъръм веднага след номинирането си. Той благодари и на Ердоган и обяви, че ще работи в пълна хармония с него.

60-годишният Йълдъръм е смятан за един от любимците на президента, тъй като му е останал верен в най-трудните времена. Той е сред основателите на ПСР през 2001 г. Бъдещият премиер споделя консервативните възгледи на Ердоган. Снимка на жена му, забулена и стояща на разстояние от него на бизнес обяд, обиколи социалните мрежи преди години. Преди време политикът каза, че не е отишъл да учи в университета “Боазичи” в Истанбул само защото видял, че момчетата и момичетата седят едни до други и си приказват.

До 2014 г. той е министър на транспорта и комуникациите, но напуска по настояване на Ердоган, за да се кандидатира за кмет на Измир. След провал на вота Йълдъръм отпада от партийните списъци заради ограничение от 3 мандата.

До изборите през 2015 г. е съветник на Ердоган. Негово дело са големите градоустройствени проекти, които партията предприе, след като дойде на власт.

Йълдъръм се смята за един от най-големите застъпници на идеята на Ердоган за смяна на парламентарната република с президентска. Идея, която не се харесваше на Давутоглу.

Според експерти оттеглянето на досегашния премиер идва в труден момент за страната. Конфликтът между властите и Кюрдската работническа партия е в най-тежката си фаза.

Атаките на “Ислямска държава” на турска територия зачестяват. Политическата несигурност поставя под въпрос и споразумението с ЕС за имигрантите, изработено от Давутоглу.

От него зависи премахването на визите за турски граждани и членството на Анкара в ЕС. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари