Локдаунът за неваксинирани хвърли Австрия в хаос

1
Много магазини остават затворени
Много магазини остават затворени Снимка: iStock

Здравният министър Волфганг Мюкщайн потвърди, че има проблеми с доставките в цялата страна

От вчера в Австрия е в сила т.нар. 3G правило, за да се отиде на работа. Това означава, че трябва да бъде представен сертификат за ваксинация, документ за преболедуван коронавирус или отрицателен PCR тест.

На неваксинираните и непреболедувалите граждани им е забранено да излизат от дома с изключение на отиване на работа, училище, университет, разходка, изпълнение на административни задачи, участие в избори. Тези граждани могат да имат ограничени срещи - с много тесен кръг роднини или близки. Те могат да пазаруват единствено в магазини за хранителни стоки, аптеки и дрогерии, както и да ползват пощенски, банкови и други услуги, които не се извършват в непосредствена близост от дома. Разрешено е да се возят в обществения транспорт.

Това решение, обаче, се превърна в катастрофа, споделят пред „ое24” медицински специалисти, предава БГНЕС. С изключение на Виена, във всички останали населени места центровете за тестване са претоварени, има прекалено малко тестове, излизането на резултатите трае прекалено дълго – понякога два до три дни, споделя Барбара Тайбер, председател на профсъюза на работещите в частния сектор (GPA).

Търговците на дребно също са отчаяни поради липсата на тестова инфраструктура в отделните провинции. „Доста магазини не могат да отворят, защото служителите не могат да получат резултатите си от теста“, оплаква се Райнер Вил - ръководител на търговската асоциация. Засегнати са магазини за строителни материали в Горна Австрия, търговци на дребно на модни и спортни стоки, както и вериги за търговия на дребно с обувки.

Здравният министър Волфганг Мюкщайн потвърди, че има проблеми с доставките в цялата страна и облекчи правилата за PCR тестовете, които се прилагат за някои неваксинирани работници. Хората, засегнати от по-строгото изисквания за тестване (в болници, старчески домове и домове за стари хора, както и в нощната гастрономия), могат да представят антигенен тест, ако не може да се направи PCR тест.

Една от причините за сериозните проблеми с грижите се дължи на факта, че все повече хора, които са били ваксинирани, искат да бъдат тествани. Засиленото търсене на тестове увеличава времето за чакане в лабораториите, както и при осигуряването на тестовите комплекти. Синдикалистката Тайбер разказва за претоварени служители в супермаркетите, които трябва да раздават тестовите комплекти. „Служителите се оплакват и са отчаяни. Някои от супермаркетите са щурмувани, кутиите за доставка са препълнени“, каза Тайбер. Продължителното време за чакане на резултатите от тестовете означава, че когато излязат, те вече не са валидни - перфектен хаос, каза тя.

Освен това, поради локдауна за неваксинирани, търговците на дребно се оплакват от огромни загуби в продажбите: „До 40% в понеделник и вторник“, изчислява Вил. Освен това идват наполовина по-малко клиенти, отколкото при нормален режим на работа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари