Локдаунът в Шанхай: Недостиг на храна и среднощни протести по балконите

0
Политика на "нулев ковид" е наложена в китайския мегаполис
Политика на "нулев ковид" е наложена в китайския мегаполис Снимка: БГНЕС

Ако Китай продължи да налага политиката на ''нулев ковид'', никога няма да се върне към нормалния живот

Докато в по-голямата част от света хората започват смело да планират екскурзии, връщат се на работа в офиса и се опитват да живеят възможно най-нормално в условията на все още съществуващата ковид пандемия, в Китай, откъдето заразата тръгна преди повече от две години, историята е съвсем различна. Приблизително 340 милиона души в най-малко 46 града в момента са под някаква форма на локдаун, спазват строги ограничения или се тестват на всеки 48 часа, макар че броят на новозаразените в страната не е чак толкова висок, пише СЕГА

Властите в град Гуанджоу блокираха стотици полети след откриването само на един случай. В Ханджоу, административен център на провинция Джъдзян, всеки, който иска да стигне до работното си място, трябва да се тества през два дена.

В Шанхай ситуацията е най-сериозна. В града започнаха среднощни протести, по време на които жителите излизат по балконите, вдигайки невъобразим шум с тенджери и тигани. Наложеният преди повече от месец локдаун доведе до недостиг на храна и масовото неодобрение на местното население. За да спре недоволството, глас съобщава по високоговорител, че протестът е ''подбуден от чужди сили'', а дронове призовават изнервените хора да ''контролират желанието на душата за свобода''. Градът отчете 7872 нови случая на 1 май, като продължава общата тенденция на спад, започнала на 13 април. Факт са и 38 нови смъртни случая, с което общият брой на починалите от ковид в настоящото огнище е 422 души. Това обаче не означава, че Шанхай скоро ще се върне към нормалния живот.

В 25-милионния град правителството призова жителите да използват ''положителна енергия'', за да запазят разсъдъка си в условията на поредния локдаун. Дистопични банери предупреждават хората да ''внимават какво говорят или в противен случай ще бъдат наказани''. Тези методи обаче не засилват мотивацията и не сплотяват обществото, а напротив - напрежението расте.

В групи в приложението WeChat се споделят имената и историите на хора, които са починали или от ковид, или защото блокирането е забавило достъпа им до здравни грижи. Цензурират се видеоклипове с протести и възмущение заради политиката децата с ковид да бъдат отделяни от родителите си. Във видео, споделено онлайн, здравни работници нахлуват с груба сила в апартамента на мъж, за да поискат той да премахне критичен към правителството пост относно пандемията. Други твърдят, че са били посетени от полицията заради туитове. Платформата Weibo цензурира обявата ''купуване на зеленчуци в Шанхай'', тъй като хората се оплакват от недостиг на храна. Дори първият ред от националния химн на Китай ''Изправете се! Тези хора отказват да бъдат роби!'' е забранен като хаштаг.

След пет седмици под ключ властите в Шанхай обявиха миналия петък, че повече от 12 милиона души в областите, които сега се смятат за такива с ниска заболеваемост, могат да напуснат домовете си. Жителите обаче казват, че все още има проблеми. Ако някой напусне жилището си, което сутринта не е било блокирано, но на обяд стане ясно, че там има заразен с ковид, той няма как да се прибере. Правилата се променят със скоростта на светлината.

В столицата Пекин хората панически се запасяват с храна, в случай че се обяви блокиране в стил "Шанхай". Всеки ден се регистрират десетки нови случаи в 21-милионния град, което води до налагане на локдаун на отделни жилищни сгради, затваряне на училища и забрана за провеждане на събития, на които се събират много хора. Местните казват, че властите в Пекин вършат по-добра работа от тези в Шанхай, но все пак и в столицата боравят с обичайния арсенал от мерки и пълния локдаун не е нещо неизбежно.

В новините обаче се показва малко от страха и паниката. Вместо това новинарските емисии изобилстват от истории за успехите в битката с COVID-19. Повече от две години след началото на пандемията Китай все още е ангажиран да контролира вируса чрез масово тестване, ограничения за пътуване, блокиране или т.нар. ''политика на нулев ковид''.

Според властите този подход е най-добрият както за хората, така и за икономиката. Процентът на ваксинация в Китай, особено сред възрастните хора, не е достатъчно висок, а здравната система не разполага с нужните ресурси, за да избегне катастрофални заболявания и смърт. ''Опитваме се да работим по-бързо от вируса'', каза Ли Бин, заместник-директор на Националната здравна комисия на Китай. ''Без значение как се развива вирусът, ние винаги поставяме хората и живота им на първо място''.

Чуждестранните здравни експерти са съгласни, че Китай все още не може да премахне ограниченията. Като причина те посочват несигурната ефикасност на ваксините местно производство и отказа на правителството да одобри чуждестранните препарати. Но дори и да бъдат одобрени, след година пропаганда срещу чуждестранните ваксини едва ли много хора ще посмеят да им се доверят.

Съществуват опасения, че Китай няма да се опита да живее със заразата дори ако условията се подобрят. Политиката за ''нулев ковид'' е толкова дълбоко свързана с политическата легитимност на Китайската комунистическа партия и нейния лидер Си Дзинпин, че няма отклонение от плана.

Политиката на ''нулев ковид'' несъмнено спаси животи, но ако продължи, последиците няма да са чак толкова оптимистични. Икономическите анализатори прогнозират продължително забавяне на икономическия растеж, а инвеститорите изтеглиха рекордните 17,5 милиарда долара в акции и облигации от китайския пазар през март. Товарните кораби и камиони са блокирани в пристанищата и по пътищата, фабриките са в застой, а тонове хранителни продукти за износ гният по складовете. Чуждестранни фирми се оттеглиха от Шанхай или съобщиха за големи проблеми при привличането и задържането на работна ръка. Финансови специалисти и преподаватели, владеещи чужди езици, си събират багажа и напускат страната.

По-късно тази година Китайската комунистическа партия ще проведе конгрес, на който се очаква Си Дзинпин да поиска безпрецедентен трети мандат като лидер на страната. През последните години за това се говори като за нещо до голяма степен неизбежно. Времето и въздействието на новата ковид вълна в Китай обаче, както и войната в Украйна разстроиха стабилността на имиджа, който китайският лидер гради толкова дълго.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари