Литургия ще бъде отслужена в "Затрупаната църква" в Иваново

0
Желаещите да присъстват на литургията се събират на паркинга под църквата „Света Богородица“ при Ивановските църкви в 8:30 часа
Желаещите да присъстват на литургията се събират на паркинга под църквата „Света Богородица“ при Ивановските църкви в 8:30 часа Снимка: Русе Медиа

Желаещите да присъстват на литургията се събират на паркинга под църквата „Света Богородица“ при Ивановските църкви в 8:30 часа

На 18 януари 2022 година църквата почита паметта на св. Атанасий и Кирил Александрийски и на свети Йоаким Търновски, основател на Ивановския скален манастир „Св. Арх. Михаил”. Затова на този ден ще се състои литургия с благословението на Русенския митрополит Наум. Това е първата главна църква на скалната обител, наречена от местното население „Голямата църква”. Тя се намира непосредствено до „Затрупаната църква”, където е ктиторската сцена с цар Иван Асен ІІ, даряващ макет на храма на св. Архангел Михаил, информира Русе Медиа.

Желаещите да присъстват на литургията се събират на паркинга под църквата „Света Богородица“ при Ивановските църкви в 8:30 часа. Те трябва да са снабдени с удобни обувки. Дължината на отсечката от паркинга до мястото на събитието е около 20 минути вървене пеша в едната посока.

Припомняме, че Ивановският манастир е основан от Св. Йоаким преди 800 г. с щедрото дарение на цар Иван Асен Втори. Литургията ще бъде отслужена в храм, в който е служил светецът. Тя се провежда за втори път, след като през 2022 г. традицията беше възстановена след вековно прекъсване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари