Лисици бродят нощем в Русе

33
Нощем в центъра на Русе все по-често се разхождат лисици и хората ги снимат с телефоните си
Нощем в центъра на Русе все по-често се разхождат лисици и хората ги снимат с телефоните си Видео: БНТ

Нощем в центъра на Русе все по-често се разхождат лисици и хората ги снимат с телефоните си

Четири сигнала са получили през миналата година на горещия телефон в регионалната екоинспекция в Русе за засичани лисици в градска среда. Единият от тях е бил на територията на бившия завод за тежко машиностроене.

"Популацията на лисици в големите градове се увеличава и това е напълно закономерно. Това не се случва в последните години, това е било винаги", заяви Венцеслав Петков - уредник в Екомузея в Русе, цитиран от БНТ.

Според него, в миналото просто не се е обръщало толкова внимание, че някой е засякъл лисица. А днес почти всеки, който види лисица, я снима.

"Допреди няколко години не беше актуално да подаваме постоянно сигнали за всичко, което сме видели и което ни прави впечатление. Проблемът с това, че лисиците са в градовете ни, първо, че е отдавна и второ, не е чак толкова сериозен проблем. Факт е, че това са хищни диви животни, че разнасят по принцип болести, но болно животно не се навира между хората, то гледа да е изолирано, да е някъде настрани", допълни Петков.

Според уредника в музея тези животни навлизат на територията на градовете, защото има подходящи за тях места за живеене и най-вече храна. Той уточни, че на една лисица е напълно достатъчен двор с големината на бивше училище, да е запустял, и за нея това е идеално убежище, където може да си направи хралупа и да се размножи.

Уредникът на музея допълни, че лисиците са едни от най-приспособимите хищници, но не са подходящи за домашни любимци. Ако те привикнат да бъдат хранени, след това започват да изискват от човека да ги храни и може да проявят агресивност.

"Все пак една лисица никога не би нападнала човек в градска среда за разлика от едно скитащо куче", категоричен беше Петков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари