Лиляна Павлова: Винетките ще поскъпнат още!

0
Според Павлова старата цена на винетките била грешка
Според Павлова старата цена на винетките била грешка

Винетките ще продължат да поскъпват, но плавно, като за годишните сумата ще е между 5 и 10 лева, каза при представянето на стикерите за 2016 г. министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Грешка било задържането на цените в продължение на 7 години и това довело до поскъпване на годишните сега с 35 лв., пише 24 часа.

Реалната цена на винетката за лека кола е 150 лв., но правителството не увеличило цената на винетката до тази стойност, заяви тя. С въвеждането на толсистемата за товарните автомобили, което се очаква да стане през 2017 г., ще се направи и нова сметка за цените на винетките.

2 млн. броя винетки за 2016 г. от днес са при дистибуторите и може да се купуват, каза шефът напътната агенция Лазар Лазаров. За леките автомобили годишната винетка за 2016 г. поскъпна на 97 лв., сега цената ѝ е 65 лв.

Седмичният стикер от януари е с цена 15 лв., при 10 лв. сега. Месечната винетка поскъпва от 25 на 30 лева.

Ще има голямо търсене на месечни и седмични стикери за 2015 г., прогнозира Лазаров. Ако на 30 декември се купи месечна винетка, то тя ще важи до 30 януари.

Ако изборът е седмична, то ще може да се върнете след празниците на старите цени. Годишните важат до края на януари.

720 млн. лв. на година трябвали, за да се поддържат пътищата като в Европа, при 225,5 млн. лв. от 6,16 млн. продадени винетки през 2015 г., пресметна Лазаров.

Павлова пък напомни, че над 3 млрд. лв. е еврофинансирането на магистрали и пътища. Но Европа пари за дупки не дава.

Над 12 000 км са третокласните пътища, а някои от тях не са виждали асфалт от 30 г., каза Лазаров. Павлова заяви, че със събраните в повече пари от винетките ще може да се инвестира в тях.

Основен приоритет за 2016 г. е да започнем изграждането на “Хемус”, каза още Павлова. Поетапното изграждане на София - Калотина, участъци от Русе - В. Търново, София - Видин също са сред приоритетите. “Всичко това са огромни инвестиции за над 1 млрд. лв., паралелно с доизграждането на “Струма”, каза още тя.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари