Лидери на мюсюлмански страни се събират извънредно в Истанбул

0
Те ще обсъдят "последствията" от решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел
Те ще обсъдят "последствията" от решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел

Лидери и високопоставени представители на мюсюлмански страни се събират днес в Истанбул на извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество /ОИС/, за да обсъдят "последствията" от решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел, предаде Асошиейтед прес.

Заседанието на ОИС има за цел изработване на "единна ислямска позиция". Организацията, в която членуват 57 мюсюлмански страни, определи миналата седмица решението като "незаконно", предава БТА.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е ротационен председател на ОИС, бе остро критичен към решението на САЩ и заяви в понеделник, че лидерите на страните от организацията ще отправят "силно послание".

Статутът на Йерусалим е в центъра на продължаващия от десетилетия израело-палестински конфликт и е от голямо значение за палестинците и мюсюлманския свят. ООН и редица държави предупредиха, че решението на САЩ ще доведе до ескалация на напреженията. Американското решение предизвика в палестинските територии демонстрации и кървави сблъсъци с израелските сили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари