Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

0
Той обяви също нов подход към израелско-палестинския конфликт
Той обяви също нов подход към израелско-палестинския конфликт Снимка: БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, по време на свое обръщение във вечерните часове на сряда (четвъртък на обяд местно време), предава AFP, цитирана от Агенция "Фокус". 

Реших, че е време най-после да призная официално Йерусалим като столица на Израел", се казва в съобщението на американския държавен глава. Неговото изявление е направено след като международната общност предупреди Белия дом, че такава стъпка би разрушила основните на мирните процес за решаване на израело-палестинския конфликт.

Голяма част от световните лидери и водещи дипломати по-рано в сряда и вторник изразиха несъгласието си с подобно действие, след като стана ясно, че Тръмп най-вероятно ще премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Държавният глава също така разкри, че планът за преместване на седалището на американския посланик в новопризнатата от САЩ столица също предстои да бъде задействам. Същевременно Тръмп призова за „спокойствие и толерантност“, като увери че остава обвързан с мирния процес между Израел и Палестинската автономия.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари