Антъни Блинкен: Няма планове нито за евакуация на Ивицата Газа, нито за хуманитарна пауза

1
САЩ накърниха собствения си международен имидж, заяви първият дипломат на Анкара Хакан Фидан по време на преговорите с Блинкен
САЩ накърниха собствения си международен имидж, заяви първият дипломат на Анкара Хакан Фидан по време на преговорите с Блинкен Снимка: Secretary Antony Blinken / X

САЩ накърниха собствения си международен имидж, заяви първият дипломат на Анкара Хакан Фидан по време на преговорите с Блинкен

В хода на преговорите в Анкара държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди, че към настоящия момент няма планове нито за пълна евакуация на жителите от Ивицата Газа, нито за обсъждането на някаква пауза във военните действия, отбелязва турският вестник Hurriyet, цитиран от агенция Фокус.

На свой ред първият дипломат на Анкара Хакан Фидан по време на преговорите с Блинкен е посочил, че Турция очаква скорошно прекратяване на огъня между Израел и Ивицата Газа и е обърнал внимание на факта, че САЩ, поради позицията, която са заели, са "накърнили собствения си международен имидж“. САЩ, пише изданието, засега "не са склонни да произнасят думата "примирие“ и да използват термина "пауза“. Пауза или спиране на конфликта ще бъде необходима, за да се освободят заложниците и да напуснат Газа.

Блинкен и неговата делегация заявиха в Анкара, че ще положат усилия за предотвратяване на смъртта на цивилни и ще увеличат доставките на хуманитарна помощ за палестинците. Освен това американската страна, както отбелязва Hurriyet, е уверила Турция, че няма планове за пълна евакуация на жителите на Ивицата Газа и е посочила, че "всички ще останат по местата си“.

Преговорите между Блинкен и Фидан се проведоха в Анкара на 6 ноември и продължиха около два и половина часа. Американският дипломат получи хладен прием, защото никой от висшето ръководство на страната не го посрещна на летището. Блинкен бе поздравен само от заместник-началника на провинция Анкара, а Фидан впоследствие избегна приятелска прегръдка с колегата си пред камерите. Кадри от протоколна снимка в турското външно министерство показват метална фигурка, изобразяваща джамията Ал-Акса, полумесец и звезда, която е позиционирана в кадър до Блинкен.

Турските медии са убедени, че това е някакъв вид протест срещу подкрепата на Вашингтон за действията на Израел в Ивицата Газа. Турското външно министерство съобщи в събота, че отзовава своя посланик от Израел за консултации поради военната операция в Ивицата Газа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Sтанко
    Кръвожадни кравари сте и го доказвате безпардонно! Ама няма ненаказано зло - да знаете!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари