Лепенка пази банкови карти от източване

0
Лепенка пази банкови карти от източване

Лепенка, която се поставя върху магнитната лента на банковата карта, предпазва от източване на пари чрез т.нар. скиминг. Защитният стикер е измислен и патентован от българската компания „Скимпрот“. Може да се използва само върху дебитни и кредитни карти, които имат и чип освен магнитна лента.

„От началото на 2014 г., когато пуснахме продукта, имаме 1500 продажби в България и 15 000 по света.“ Това съобщи Емил Цолов, мениджър „Ключови клиенти“, по време на конференция за банковите разплащания, организирана от списание „B2B“. Особен интерес към нововъведението има в ЮАР и Венецуела. Логично е, защото в Африка и Южна Америка имат най-големи проблеми с измами от банкомати, допълни Цолов.

Стикерът не е обикновен, той минава през няколко машини в печатницата. Щом се залепи върху магнитната лента, цялата информация от нея се скрива и става нечетима за банкоматите. Лепенката указва на устройството да прочете чипа на картата и така операцията е възможна. При това положение лепенката намира приложение само при по-новите карти с чип. Ако картата е само с магнитна лента, стикерът ще я направи безполезна. „Това не ни притеснява, защото средно за Европа близо 80% от банковите карти вече са с чип“, каза Емил Цолов.

Магнитната лента е ахилесовата пета на всяка карта. Измамниците копират данните от нея, като поставят специално устройство на банкомата или на ПОС-устройството. На конференцията бяха цитирани данни, че в света годишно се източват 5,5 млрд. евро чрез скиминг на банкомати, от които 500 млн. евро в Европа.

Източник: PPESSADaily
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари