Leoni направи първа копка в Плевен

0
Германският гигант строи завод 32 милиона евро
Германският гигант строи завод 32 милиона евро

Германският гигант Leoni направи първа копка на завода си за електрически системи, кабели и други компоненти за автомобили в Плевен.

Инвестицията от 32 млн. евро е на строителната компания „Хоризонт-Иванов“, която е направила базата по поръчка на Leoni и ще отдаде завода под наем за следващите 15 години.

Новата производствена база се очаква да започне функционирането си до края на 2018 г. и ще отвори между 2000 и 2500 нови работни места в региона. Компанията вече започна да търси и наема специалисти по качеството, логистиката, контрол по производството, инженери, човешки ресурси, администрация, счетоводство и други.

Площта на завода в Плевен е 28 120 кв. м., от които около 14 000 са за производствени мощности. Останалата част ще бъде заета от съблекални, столова и зона за обучения. Пълният капацитет на завода ще бъде достигнат постепенно до 2020 г., според плана на адаптиране на пространството към нуждите на производството.

„Официалната церемония за “първа копка” на нашия завод в Плевен потвърждава стратегията за разширение на Leoni в Източна Европа”, каза Ралф Маус, директор оперативни дейности и производство в Leoni, направление “Кабелни системи”.

От компанията вярват, че откриването на производство в България е стратегическа стъпка в развитието на бизнеса им в Източна Европа.

„Подобни инвестиции създават дългосрочна промяна. И след като реиндустриализацията на Южна България вече е факт, е време това да се случи и със Севера. И тази тенденция ще промени България към по-добро”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

„Най-важното за региона е, че тази инвестиция ще подобри пазара на труда, което ще се отрази положително на цялостната икономика на региона”, каза  министърът на икономиката Емил Караниколов.

Кметът на Плевен Георг Спартански коментира, че “за подобно успешно начинание е необходимо добро партньорство между държавата и всичките й институции. Плевен се пребори с Ловеч, Пловдив и Видин за тази инвестиция. И вярвам, че нашият град е локомотивът, който може да изведе региона към една по-добра икономическа картина. Изключително съм благодарен на всички, които направиха това възможно”.

Светослав Богалински директор „Бизнес развитие“ на строителната компания „Хоризонт-Иванов“ обяви каза, че това е успех не само за строително-инвестиционната компания, а и за България и Северозапада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари